Easy Web Search
Image default
Dieren

Waarom een sterilisatie voor je hond?

Waarom een sterilisatie voor je hond?

Het steriliseren van je hond heeft verschillende voordelen. Niet alleen voor jou maar ook voor je teefje. Je voorkomt voornamelijk dat je hond geen pups meer kan krijgen en niet meer loops wordt. Hiermee verlaag je gelijk de kans op baarmoeder- of hormoon gerelateerde ziektes. In dit artikel gaan we verder in op de voordelen van een sterilisatie en hoe dit samenhangt met loopsheid.

 

Wat is een sterilisatie bij een hond?

Bij een sterilisatie, of ook wel castratie genoemd, van een hond wordt ervoor gezorgd dat een teefje niet meer vruchtbaar is. Dit wordt gedaan door het verwijderen van de eierstokken. Bij oudere honden wordt er soms voor gekozen om ook de baarmoeder te verwijderen. Dit wordt eigenlijk alleen gedaan wanneer er onregelmatigheden zijn te zien aangezien deze operatie ingrijpender is dan een normale sterilisatie.

 

Voordelen sterilisatie hond

Waarom zou je je hond nou steriliseren? Wat zijn hiervan de voordelen?

  • Het stoppen van de loopsheid
  • Het risico op baarmoeder- en hormoon gerelateerde ziektes verkleinen
  • Het voorkomen van ongewenste dekking of (schijn)zwangerschap
  • Het voorkomen van baarmoederontsteking
  • Minder kans op diabetes of suikerziekte

 

Loopsheid hond

Als je hond loops is betekent dit dat jouw hond vruchtbaar is. Dit wordt vaak opgemerkt door de hormonale veranderingen die een hond uit in zijn gedrag. Los van de fysieke kenmerken die deze loopsheid met zich meebrengt.

Door het uitvoeren van een sterilisatie van uw hond wordt uw hond niet meer loops. Het is wel erg onverstandig om het teefje voor de eerste of tijdens de loopsheid te steriliseren. Dit verhoogd namelijk de kans op incontinentie na sterilisatie. Het is natuurlijk wel moeilijk in te schatten wanneer deze eerste loopsheid zal zijn, dit verschilt per hond.Het beste moment om je teef te steriliseren verschilt ook nog eens per ras.

 

Heeft je hond haar eerste loopsheid gehad en wil je haar laten steriliseren? In Eindhoven zit een vakkundig dierenziekenhuis die voeren ongeveer drie maanden na de eerste loopsheid een sterilisatie van uw hond uit in Eindhoven.

https://www.web-wings.nl/