Easy Web Search
Image default
Dieren

Wat is sterilisatie?

“Sterilisatie” is de operatieve verwijdering van de voortplantingsorganen van vrouwelijke dieren. “Neutratie” is het operatief verwijderen van de testikels van de mannelijke dieren. Beide ingrepen vinden plaats terwijl de dieren onder narcose zijn. De dierenarts kan uw huisdier een paar uur tot een paar dagen in de gaten houden, afhankelijk van de leeftijd, grootte en gezondheid van het dier en de reactie op de narcose.

 

Waarom moet ik mijn dieren steriliseren?

Sterilisatie heeft vele voordelen, waaronder het verbeteren van de gezondheid van uw dieren, het verminderen van ongewenst gedrag, en het voorkomen van ongewenste jongen.

 

In de eerste plaats zal de sterilisatie uw huisdier helpen langer en gezonder te leven. Door castratie en sterilisatie worden een aantal gezondheidsproblemen die moeilijk en/of duur te behandelen zijn, verminderd of zelfs voorkomen. Door uw mannelijke dieren te steriliseren, helpt u teelbalkanker en prostaatproblemen te voorkomen. Sterilisatie helpt baarmoederontstekingen en borsttumoren bij uw vrouwelijke dieren te voorkomen.

 

Sterilisatie kan helpen ongewenst gedrag bij uw dieren te veranderen. Zo kunnen sommige agressieproblemen bij mannelijke dieren worden voorkomen door vroegtijdige sterilisatie. Uw reu zal minder snel weglopen van uw huis, waardoor mogelijke ongelukken met auto’s of gevechten met andere reuen worden voorkomen. Niet-gecastreerde honden en katten zullen minder snel hun territorium afbakenen door sterk ruikende urine door het hele huis te sproeien. Ze zullen ook minder snel andere honden, mensen en voorwerpen bespringen.

 

Door uw vrouwelijke dieren te steriliseren, zullen ze niet langer loops worden. Dit helpt een aantal ongewenste gedragingen bij zowel reuen als teven te stoppen. Bij teefjes komt het vaak voor dat ze vaker gaan plassen in een poging reuen aan te trekken. Ze zullen vaak bloed op uw meubels krijgen, nerveus gedrag vertonen en ongewenste mannetjes naar uw huis lokken. Mannetjes zijn tot alles in staat om een partner te vinden, inclusief het vinden van creatieve manieren om het huis te ontvluchten, of het gebied binnen te gaan waar het vrouwtje loops is.

 

Wanneer moet ik mijn huisdieren steriliseren/castreren?

Bij honden: Normaal gesproken steriliseren eigenaren hun pups tussen de zes en negen maanden. Pups van acht weken oud kunnen echter al gesteriliseerd worden, mits ze gezond zijn. Honden kunnen ook als volwassen hond worden gesteriliseerd, hoewel er bij oudere honden een hoger risico op postoperatieve complicaties kan optreden.

 

Bij katten: Het wordt over het algemeen veilig geacht om kittens vanaf acht weken oud te steriliseren of te castreren. Het is raadzaam uw katten te steriliseren voordat ze vijf maanden oud zijn, maar volwassen katten kunnen de operatie ook ondergaan.

 

Overleg met uw dierenarts wat het beste moment is om uw huisdier te steriliseren of castreren. Elk dier is anders en zal een specifiek behandelplan nodig hebben.  Uw dierenarts beantwoordt graag al uw vragen over de sterilisatie- en sterilisatieprocedure en kan u helpen bepalen op welke leeftijd u uw hond het beste kunt steriliseren.

https://www.starterslink.nl/sterilisatie-hond-waarom-is-dit-belangrijk/