Easy Web Search
Image default
Kinderen

Onmisbare vitamines voor de baby

Een pasgeboren baby is een prachtig wonder dat mensen in staat zijn te creëren op de wereld. Lekker warm ineengekrompen in moeders buik voor negen maanden. Het leven buiten de baarmoeder is echter wel andere koek. Bij de geboorte worden de baby’s gelijk blootgesteld aan allerlei bacteriën en weeromstandigheden. Welke vitamines zijn belangrijk voor een baby en hoe maken zij dit aan?  

Allereerst is Vitamine K belangrijk voor een baby, dit zorgt namelijk voor de bloedstolling. Wanneer de baby hier een tekort aan heeft, hebben ze een verhoogde kans op bloedingen. Een pasgeboren baby maakt de eerste drie maanden nog niet zelf vitamine K aan. Als de baby net wordt geboren geeft de verloskunde het eerste dosis vitamine door middel van een pipet in het mondje. Het maakt niet uit of je borst- of kunstvoeding gaat geven, alle pasgeboren baby’s horen deze vitamine binnen te krijgen. De eerste dosis is meestal al genoeg voor de eerste week na de geboorte. 

Ten slotte is het net als voor volwassenen zeer belangrijk om vitamine D binnen te krijgen. Door deze vitamine wordt de calcium en fosfaat uit de voeding opgenomen, wat belangrijk is voor de ontwikkeling van de botten en tanden van een baby. Wanner er een tekort aan vitamine D is, kunnen er afwijkingen in de botgroei en tanden gaan ontstaan. Vitamine D zit in voeding en krijg je door zonlicht. Er word geadviseerd om na de 14e dag van de geboorte, drie jaar lang vitamine D aan je baby te geven met een lepeltje. Dit omdat er niet voldoende vitamine door de voeding kan worden opgenomen.  

Als je je zorgen maakt over de gezondheid van je baby moet je langs een verloskundige gaan. Voor vitamines die speciaal gemaakt zijn voor pasgeboren baby’s kan je de website van topvitamins bezoeken. 

https://www.topvitamins.nl/vitaminen/vitamine-d