Easy Web Search
Image default
Particuliere dienstverlening

Een grafsteen voor je dierbare in Rotterdam

Wanneer er een dierbare van u is overleden, dan is dat een vervelende tijd. Er moet veel geregeld worden om de overledene een mooie uitvaart te geven. Het kan zijn dat u de overledene wilt laten begraven of cremeren. Vaak wordt hierbij de wens van de overledene gerespecteerd. Wanneer u uw dierbare wilt laten begraven in Rotterdam, dan zal u in een later stadium een grafsteen in Rotterdam willen laten plaatsen. Grafstenen bestaan al zolang er mensen worden begraven. Het plaatsen van een grafsteen is een manier om de overleden dierbare te herdenken. De grafstenen zoals we die tegenwoordig kennen, voor wat betreft de vorm en uitstraling, gebruiken we pas sinds de 19e eeuw. Tot de 19e eeuw was het plaatsen voor de gewone mens onbetaalbaar. Alleen de rijken lieten een grafsteen plaatsen.

De grafsteen

Wanneer u zo ver bent dat u een grafsteen op het graf van uw dierbare wilt laten plaatsen, ziet u dat zoiets niet gemakkelijk is. Zowel de keuze van het model en het materiaal dat voor een grafsteen gebruikt moet worden, is moeilijk. U heeft bijzonder veel mogelijkheden. Voor wat betreft de vorm zou u kunnen denken aan een hartvormige grafsteen, een ronde of een rechthoekige. Er kunnen in de grafsteen foto’s van uw dierbare verwerkt worden. Ook de tekst die op de grafsteen moet komen te staan zal u zelf moeten bepalen.

Een grafsteen als u in Rotterdam woont

Wanneer u zo ver bent om een grafsteen uit te zoeken kunt u in Rotterdam of in de omgeving daarvan een steenhouwerij en glasatelier, die grafstenen vervaardigen, zoeken. Wanneer u ter plaatse bent, kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een klassieke of juist een moderne. Er is op dit gebied zeer veel mogelijk. Tegenwoordig heeft een grafsteen een persoonlijke connectie met de overledene. Op de grafsteen kunnen de hobby’s worden afgebeeld. Wanneer de overledene zelf heeft aangegeven wat er op zijn grafsteen moet komen te staan, is het voor de nabestaande, van de overledene, gemakkelijker om te kiezen. U kunt ook kiezen voor het materiaal. Dat kan bijvoorbeeld graniet, glas, kunststof of een metaalsoort zijn. In principe is alles mogelijk.

De begraafplaats

Wanneer u uw dierbare wilt laten begraven om daarop later een grafsteen te plaatsen, dan moet u vooraf bekijken of dat is toegestaan. Er zijn begraafplaatsen waar geen grafstenen geplaatst mogen worden. Op veel natuurbegraafplaatsen is het vaak zo dat er geen monumenten op het graf geplaatst mogen worden. Het graf wordt hierbij gemarkeerd door een steen of door een boom. Er zijn zelfs begraafplaatsen waar u de coördinaten krijgt van de plek waar uw dierbare is begraven, zodat u de juiste plaats van het graf kunt vinden. Wanneer er een grafsteen wordt geplaatst, is het wel belangrijk dat u die regelmatig schoonmaakt. Het graf moet u goed onderhouden, zodat de mensen zien dat u uw dierbare niet bent vergeten.

https://www.andersgedenkmonumenten.nl/grafstenen-rotterdam