Easy Web Search
Image default
Particuliere dienstverlening

5 Voordelen van mediation bij scheiding

Laten we eerlijk zijn, scheiden is rommelig en pijnlijk en kan erg duur zijn. Wist je dat mediation een alternatief is om scheiden betaalbaar te maken?

Mediation is een uniek alternatief voor echtscheiding. Het biedt een zachtere, meer productieve benadering van het navigeren door de lastige juridische wateren van echtscheiding en meestal eindigt het minder stressvol, minder duur en gemakkelijker om verder te gaan voor het hele gezin.

Het proces omvat een onafhankelijke, derde partij die samenkomt met man en vrouw om alle details van de echtscheiding uit te werken. De bemiddelaar is onbevooroordeeld en kiest niet de kant van een van beide partijen. Mediation streeft naar een minnelijke schikking, die alle partijen gelijk dient.

Er zijn belangrijke voordelen verbonden aan het kiezen voor mediation in plaats van een echtscheiding via de rechtbank. De vijf meest overtuigende redenen om te kiezen voor mediation in plaats van echtscheiding via een advocaat lees jein dit blog.

1. Het is minder stressvol

Mediation is veel minder stressvol dan een gewone echtscheidingsprocedure, die vaak gepaard gaat met vergaderingen met advocaten, verschijningen voor de rechtbank, en meerdere confrontaties. Het idee achter mediation is het bevorderen van een vriendschappelijke samenwerking die voor iedereen gunstig is. De taak van de bemiddelaar is niet alleen om te helpen met het bereiken van overeenstemming over de voorwaarden van de echtscheiding, maar ook om de spanning te verminderen, emoties uit het proces te halen en beide partijen te helpen zich in der minne te gedragen.

2. Het is minder duur (40-60% minder dan een echtscheiding)

Omdat de mediator niet per se een dure advocaat is, maar een zakelijke professional, en de procedure vereenvoudigd is, kan mediation veel minder duur zijn dan echtscheiding via een echtscheidingsadvocaat.

Gemiddeld zijn de kosten ongeveer 40-60% lager. De kosten van mediation zijn afhankelijk van de complexiteit van de verdeling van de bezittingen, de omgangsregeling en andere zaken. Maar zelfs in complexe zaken zouden de kosten veel lager moeten zijn. Het zal je verbazen hoe groot het verschil in prijs is om een mediator in te huren in plaats van een dure echtscheidingsadvocaat.

In sommige gevallen blijven mensen getrouwd omdat ze zich een scheiding niet kunnen veroorloven. In deze situaties kan mediation de enige oplossing zijn.

3. Het is sneller en flexibeler

Hoewel mediation in sommige gevallen tijd in beslag kan nemen, duurt het gemiddeld vier tot tien wekelijkse sessies. Een lange, ingewikkelde echtscheiding kan daarentegen maanden of zelfs jaren voortslepen. Mediation is bedoeld om snel, efficiënt en flexibel te zijn.

Door het ontspannen, onderhandelbare proces, worden de communicatielijnen open gehouden en kan er worden gebrainstormd over unieke oplossingen om eventuele onvoorziene omstandigheden op te lossen. Deze flexibiliteit zorgt voor een snelle en coöperatieve aanpak in plaats van een strijdlustige, betrokkenheid waarbij iedereen zich uitgeput en ontevreden voelt.

4. Het is privé en vertrouwelijk

Een van de meest wenselijke voordelen van mediation is dat het volledig privé en vertrouwelijk is. Deelnemers hoeven misschien nooit voor de rechter te verschijnen. De bemiddelaar zorgt voor al het papierwerk, het ondertekenen van de documenten en het archiveren, en ieders privacy is gewaarborgd.

De bemiddelaar zal de sessies houden op een onderling overeengekomen locatie die privé en comfortabel is. Niemand behalve je bemiddelaar zal ooit de details horen of weten van de discussies die tijdens de sessies plaatsvinden. De enige documenten die de rechtbank zal ontvangen zijn de definitieve, ondertekende, overeengekomen echtscheidingsdetails.

5. Het is kindgericht en vreedzamer

Een ander belangrijk voordeel is de kindvriendelijke benadering van mediation. Gevechten over de voogdij kunnen schadelijk zijn voor kinderen. Dankzij de coöperatieve aard van bemiddeling, worden voogdij kwesties en visitatie allemaal onderhandeld en overeengekomen in alle rust. Kinderen hebben er minder last van en hoeven niet voor de rechter te verschijnen of te getuigen namens een van de ouders.

Dit ene voordeel is misschien wel het belangrijkste. Het is van onschatbare waarde om je kinderen te beschermen tegen schadelijke blootstelling aan woede, confrontatie en de rommelige details van de echtscheiding van hun ouders. Door te kiezen voor mediation kunnen je kinderen zich goed voelen ondanks de aanpassingen aan nieuwe omstandigheden.