Easy Web Search
Image default
Financieel

Wat maakt een bootverzekering afsluiten interessant?

Doe je er nu goed aan om te kiezen voor het afsluiten van een bootverzekering of niet? Het is wellicht één van de vaakst gestelde vragen onder mensen die de keuze maken om een boot te kopen. In eerste instantie geldt voor deze verzekering voor booteigenaars dat er in Nederland geen wettelijke verplichting voor bestaat. Het is bijgevolg aan de eigenaar zelf om te beslissen of je graag een verzekering voor je boot wenst af te sluiten of niet. Doe je dat niet? Dan hoeft dat binnen Nederland dus geen enkel probleem te zijn. Toch moet er in de praktijk worden vastgesteld dat er wel degelijk een aantal interessante redenen bestaan om ervoor te kiezen om deze verzekering af te sluiten. Ben jij benieuwd welke redenen dat nu precies zijn? Dan moet je vooral even snel verder lezen!

Een bootverzekering beschermt je financiële situatie

De eerste reden om ervoor te kiezen om een bootverzekering af te sluiten heeft betrekking tot het feit dat ze een niet onbelangrijke bescherming kan bieden voor je financiële situatie. Het spreekt immers voor zich dat de aankoop van een boot gepaard gaat met vrij stevige kosten. Bovendien geldt voor een niet onaanzienlijke groep mensen dat ze de keuze maken om een financiering af te sluiten voor de aankoop van hun boot. In het bijzonder in dat geval spreekt het voor zich dat het niet verzekeren van de boot in kwestie een significant risico met zich meebrengt. Hou er bovendien rekening mee dat er door de kredietverstrekker soms wel een verzekering kan worden verplicht. Controleer hiervoor altijd grondig de kredietvoorwaarden die van toepassing zijn. 

Een bootverzekering is soms wel degelijk verplicht 

Er is op moment van schrijven in Nederland geen sprake van een wettelijke verplichting voor het verzekeren van een boot. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat heel wat Nederlanders er jaarlijks voor kiezen om hun boot mee te nemen naar het buitenland. Verschillende landen genieten op dit vlak natuurlijk een uitzonderlijke populariteit. Denk wat dit betreft bijvoorbeeld maar eens aan landen als Italië en Spanje, maar ook aan Griekenland en Kroatië. Voor deze landen geldt dat houder zijn van een bootverzekering voor booteigenaars wel degelijk is verplicht. Dit is dus absoluut iets waar je in de praktijk bij stil zal willen blijven staan wanneer je naar deze landen op vakantie gaat.

Je voorkomt met een bootverzekering heel wat vervelende problemen

Eerder op deze pagina werd reeds aangegeven dat het afsluiten van een bootverzekering ervoor kan zorgen dat je financiële situatie wordt beschermd. Het volgende voordeel ligt daar eigenlijk een beetje mee in lijn. Het is namelijk zo dat een aanvaring met een ander schip je op behoorlijk wat problemen kan komen te staan wanneer je niet gepast bent verzekerd. Ondanks het feit dat er geen wettelijke verplichting geldt voor het verzekeren van je boot ben je uiteraard wel aansprakelijk voor de schade die jij aanbrengt ten opzichte van derden hun boot. Hou hier altijd rekening mee. Wil je dus met andere woorden met een echt gerust hart kunnen gaan slapen? Dan is het zonder meer een aanrader om ervoor te kiezen om een verzekering voor je boot af te sluiten.

Wil jij ook je zeilboot verzekeren? Dat kan!

Gerelateerde artikelen

Lening simulatie

Dit is hoe je snel geld kan verdienen

Wat is voor jou de meest interessante lening?