Easy Web Search
Image default
Financieel

Wanneer sta je geregistreerd als wanbetaler? En wat zijn de gevolgen?

We maken het allemaal wel eens mee dat we een rekening niet op tijd kunnen betalen. Onvoorziene uitgave gooien vaak roet in het eten en dan komt het voor dat je een betaling mist. Het komt redelijk vaak voor dat bijvoorbeeld de premie van een verzekering niet op tijd wordt voldaan. Er is dan geen reden tot paniek, want als je een premie mist krijg je netjes een betalingsherinnering. Als je de premie dan alsnog voldoet is er weinig aan de hand. Het wordt een ander verhaal wanneer je niet betaald of als je vaker premies vergeet te betalen. Dan word je geregistreerd als wanbetaler! In onze blog vertellen we wanneer dat gebeurt, hoe de registratie plaatsvindt en wat de gevolgen hiervan zijn.

Wanneer ben je een wanbetaler?

Een verzekeringsmaatschappij bestempelt je pas als wanbetaler als je achterstallige betalingen hebt en de premies niet op tijd voldoet. Dan spreken we wel over betalingen die pas 30 dagen na het verstrijken van de vervaldatum worden voldaan. Niet als je een dag of twee te laat bent. Op het moment dat een premie niet wordt voldaan kan de verzekeringsmaatschappij ervoor kiezen om je dekking te schorsen. Dat houdt in dat je op dat moment ook niet meer verzekerd bent. Dan kun je geen aanspraak maken op bijvoorbeeld een inboedelverzekering als je brandschade hebt en het is bijvoorbeeld ook niet toegestaan om met een onverzekerde auto de weg op te gaan.

Opzegging van de verzekering

Wanneer betalingen uitblijven kan een verzekeringsmaatschappij eenzijdig de verzekering opzeggen. Onvoldane premies moeten alsnog worden voldaan en de verzekering wordt opgeheven. Je bent op dat moment dus ook niet meer verzekerd! Dan spreken we over een tijdspanne van 50 dagen of meer. Daarnaast word je bij de CIS-databank geregistreerd als wanbetaler. De CIS-databank is voor iedere verzekeringsmaatschappij toegankelijk en de registratie heeft dus zware gevolgen voor jouw toekomstige verzekeringen.

Registratie bij de CIS-databank

Een registratie in de CIS-databank wordt geregeld door de Stichting CIS. De verzekeringsmaatschappij geeft jouw gegevens door en kan aantonen dat je de rekening niet hebt betaald. Ondanks de betalingsherinneringen en waarschuwingen die je hebt ontvangen. Vanaf dat moment kan iedere verzekeringsmaatschappij zien dat je de rekening bij je vorige verzekeraar niet netjes hebt voldaan en dat je in de CIS-databank als wanbetaler staat geregistreerd. De kans dat een verzekeringsmaatschappij jouw aanvraag goedkeurt is dan ook nihil tot niet.

De oplossing voor een wanbetaler

Een wanbetaler kan zich alsnog laten verzekeren wanneer hij kiest voor een de Vereende verzekering. Het voordeel van de Vereende is dat zij niet of nauwelijks kijken naar de historie van een verzekernemer. De kans is dus groot dat de Vereende jouw aanvraag goedkeurt, ook wanneer je bijvoorbeeld te maken hebt gehad met een rijontzegging. De keerzijde van de medaille is dat je een hogere premie betaalt, de maandpremie drie maanden vooruit moet betalen en dat je een borgsom moet betalen. De borgsom wordt teruggekeerd nadat je geen gebruik hebt gemaakt van de polis en wanneer je de rekening weer opzegt.