Easy Web Search
Image default
Horeca

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een horeca afzuigkap?

Goede afzuiging is heel belangrijk in een horeca onderneming. Niet alleen om te voorkomen dat je gasten in je zaak of al ver daarbuiten kunnen ruiken wat jij aan het maken bent, maar ook voor de veiligheid. De lucht die je produceert tijdens het koken kan schadelijke stoffen en vetten bevatten. Een afzuigkap zorgt ook voor je medewerkers voor een veilige werkomgeving door het onttrekken van ongewenste dampen, vetten en geurtjes uit je keuken. Met een horeca afzuigkap zuig je de lucht af en voert hem veilig naar buiten. Voordat de lucht naar buiten komt moet de lucht gezuiverd worden. 

 

Zorg voor een optimale werking van de horeca afzuigkap

Om te bepalen welke capaciteit jij nodig hebt in je keuken bereken je de weerstand van je totale afzuigsysteem. Bij een optimale werking wordt er 1000 kubieke meter lucht per uur door de kap afgezogen. Zorg er altijd voor dat de capaciteit voldoende is voor jouw zaak. Mocht er schade ontstaan door een verkeerde afzuiging dan kan het zomaar zijn dat je verzekering de schade niet vergoed. Bespaar hier dus niet op. Hetzelfde geldt voor het reinigen van de kap. Als er brand ontstaat doordat je kanaal niet goed schoon is en dat is aantoonbaar dan zegt de verzekering eveneens dat je die schade zelf mag oplossen.

 

Pas het gebruik aan aan je werkzaamheden

Er is veel keuze op het gebied van een horeca afzuigkap. Welk model het beste bij jouw wensen past hangt onder meer af van de ruimte die je hebt in de keuken, waar de afzuigkap geplaatst kan worden, de intensiteit waarmee je de keuken gebruikt en hoe je jouw producten bereidt. Heb je een broodjeszaak waar je vooral koude gerechten bereidt, dan heb je een andere afzuigkap nodig dan wanneer je een friture runt en veel met olie werkt. Ook speelt de vergunning die je hebt mee. Vaak ligt er in de vergunning vast wat de eisen zijn voor je afzuiging.

 

Soorten en maten van een horeca afzuigkap

Er zijn wandmodellen beschikbaar in verschillende soorten en maten en met en zonder inductie. Bij een eiland keuken heb is eilandkap nodig. Ook hier kun je kiezen voor verschillende maten en met of zonder inductie. Je kunt er ook voor kiezen om een afzuigkap volledig op maat te laten maken en aan te passen aan jouw unieke wensen en behoeften. Naast de kap zelf heb je een afzuigmotor nodig. De kracht van de afzuigmotor bepaalt hoeveel er wordt weggezogen. Iets om over na te denken is een afzuigkap met automatische brandblusinstallatie. Zo voorkom je gevaarlijke situaties die voor het oog niet zichtbaar zijn. Mocht er toch onverhoopt brand uitbreken, dan kan deze installatie in je horeca afzuigkap een hoop ellende besparen en brandschade voorkomen of beperken.


Er komt veel kijken bij de aanschaf van een horeca afzuigkap. Het loont de moeite om je op voorhand te verdiepen in de mogelijkheden en je te laten adviseren door de specialisten van HorecaRama.