Easy Web Search
Image default
Horeca

Coffeeshops in tijden van corona

Bij de start van de eerste maatregelen om het coronavirus in te dammen, moesten coffeeshops gesloten blijven. Net voor de sluiting resulteerde dit in lange rijen voor de coffeeshops. Uiteindelijk besloot het kabinet, dat coffeeshops wel open mochten blijven als ze haar artikelen verkochten via loketten. In dit artikel wordt besproken waarom coffeeshops door gebruik te maken van loketten open mogen zijn en wat het coronavirus doet met de opbrengsten en kosten van de coffeeshops. Ook de hulp, die de overheid biedt aan de coffeeshophouder wordt besproken.

Waarom mogen coffeeshop door loketten open?

Na de, in eerste instantie, sluiting van de coffeeshops volgde kritiek van verschillende burgemeesters. Voornamelijk van burgemeesters uit steden in het zuiden van Nederland gaven kritiek op het beleid van het kabinet. De burgemeesters waren bang dat de openbare orde verstoord zou worden. De reden hiervoor was, dat dealers overgingen tot het verkopen van recreationele middelen op straat. De politie en handhaving is momenteel erg druk met het handhaven van de corona regels, waardoor het niet mogelijk is om de openbare orde, met betrekking tot het op straat verkopen van recrationele middelen, in stand te houden.

Omzet van de coffeeshops daalt

Coffeeshops mogen dan door loketten wel open zijn, maar de omzet is de afgelopen maanden wel fors gedaald. Dit komt mede door de afname van toeristen. Er zijn over het algemeen veel jongeren, die vanuit andere landen naar Nederland op vakantie gaan om een coffeeshop te bezoeken. Verder daalt de omzet, doordat de horecafunctie van de coffeeshops in de binnensteden zijn opgeheven. Dit resulteert erin dat coffeeshops bijvoorbeeld geen drankjes meer mogen serveren.

Kosten blijven gelijk

Nadat we de omzet van coffeeshops in de coronatijd hebben besproken, is het ook belangrijk om te kijken naar wat de kosten doen. Helaas blijven de kosten voor de coffeeshops nagenoeg gelijk. Het personeel moet in de meeste gevallen gewoon doorbetaald worden. Tenzij u personeel heeft, die werken via een nul-urencontract. Deze werknemers krijgen betaald voor het aantal uur wat ze werken, wanneer ze dus niet werken, krijgen ze niks betaald. Verder moet u in de meeste gevallen de huur van het pand door blijven betalen. Bij een welwillende en meedenkende huisbaas kunt u hier wellicht afspraken over maken. Echter is niet iedere huisbaas bereidt om mee te denken in deze lastige tijd. De kosten van water,elektriciteit en gas zijn in de coronatijd wel lager, er wordt namelijk minder van deze grondstoffen verbruikt.

Hulp van de overheid

De overheid heeft de afgelopen maanden verschillende steunpakketten gepresenteerd. De coffeeshops hebben hier ook recht op. Voor het personeel kunt u namelijk net als andere ondernemingen ook arbeidsverkorting aanvragen. Deze regeling geldt alleen voor ondernemers die verwachten dat ze over de komende vier maanden een verlies van hun omzet van tenminste 20% verwachten. Als u aan de voorwaarde voldoet, kunt u tot 90% van uw loonkosten ontvangen van de overheid. Ook hoeft u de komende drie maanden geen belasting te betalen. Het betreft hier enkel uitstel van betaling, het bedrag moet daarna dus nog wel betaald worden.

Vind een coffeeshop bij jou in de buurt

Wil je nou een coffeeshop bij jou in de buurt vinden die ook tijdens coronatijden open is? Bezoek dan eens deze website en vind de coffeeshop bij jou in de buurt!

https://wietindex.nl/