Easy Web Search
Image default
Bedrijven

Algemene voorwaarden opstellen, waar rekening mee houden?

In de praktijk wordt er niet zelden gezegd dat de algemene voorwaarden de ruggengraat vormen van elke onderneming. Dat is het gevolg van het feit dat deze voorwaarden bepalend zijn voor de zekerheden waar je als bedrijf op kan rekenen. Tegelijkertijd maken ze ook aan de klanten duidelijk waar zij nu precies op kunnen rekenen. Ondanks het feit dat het opstellen van zo’n voorwaarden niet wettelijk is verplicht moet het wel gezegd dat er enkele uitstekende redenen aan te halen zijn om dit toch te doen. Ben jij ook van plan om zo’n voorwaarden op te stellen voor jouw bedrijf, maar weet je niet goed waar te beginnen? Dan kan de informatie op deze pagina je wellicht verder helpen.

Wat zijn algemene voorwaarden eigenlijk?

Wanneer je een bepaald product verkoopt of een beperkte dienst aanbiedt is de kans bijzonder groot dat je daarvoor niet altijd een overeenkomst gaat opmaken. Dat gezegd hebbende spreekt het voor zich dat je bij problemen of discussies wel terug moet kunnen vallen op bepaalde voorwaarden die zijn opgesteld. Anders ben je als bedrijf eigenlijk op geen enkele manier ingedekt en dat kan natuurlijk zeker niet de bedoeling zijn. Wil je dus met andere woorden bij problemen ergens op terug kunnen vallen? Dan is het zeker van belang om de beschikking te hebben over goede algemene voorwaarden. Dit kan in de praktijk werkelijk een zeer belangrijke zekerheid met zich meebrengen.

Over welke indeling moeten deze voorwaarden beschikken?

De indeling waar algemene voorwaarden over moeten beschikken is niet vastgesteld. Dat betekent dat je in de praktijk die indeling zo goed als volledig zelf kan bepalen. Van belang is wel om ervoor te zorgen dat de voorwaarden op een overzichtelijke manier zijn ingedeeld. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat er een onderdeel is dat zich moet richten op bijvoorbeeld de betaalvoorwaarden terwijl een ander onderdeel zich moet richten op een mogelijke betwisting, de algemene rechten en plichten van zowel het bedrijf als de klant, etc. In ieder geval is het van groot belang dat je bij problemen als bedrijf terug kan vallen op deze voorwaarden. Sta hier dus zeker bij stil. 

Wie kan de algemene voorwaarden voor jou opstellen?

Op het moment dat je algemene voorwaarden wil (laten) opstellen zal je uiteraard voor jezelf moeten bepalen wie deze zal gaan maken. In de praktijk kunnen we vaststellen dat je hiervoor een keuze kan maken tussen meerdere mogelijkheden. Zo zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om je voorwaarden zelf op te stellen. Hiervoor kan je kijken in de richting van bepaalde voorbeelden die op het internet zijn terug te vinden. Echter is het zo dat deze voorbeelden over een zeer algemeen karakter beschikken. Dat heeft als gevolg dat ze niet echt zijn afgestemd op jouw bedrijf. 

Hier knelt meteen een niet onbelangrijk schoentje. Dit is meteen ook de belangrijkste reden waarom veel mensen de keuze maken om het maken van de voorwaarden toch maar uit te besteden. Een jurist of advocaat is daarvoor uiteraard uitstekend geplaatst. Zo kan je rekenen op die zekerheid waar ook jij toch voor jouw bedrijf naar op zoek bent. Dit is uiteraard erg belangrijk.