Easy Web Search
Image default
Onderwijs

Kunsteducatie leert kinderen beter samenwerken

Leren samenwerken

Heel veel dingen die kinderen op school leren, zijn individueel. Ze moeten zelf leren rekenen, zelf leren lezen en zelf leren hoe ze feitjes in hun hoofd moeten stampen. Terwijl ze er later in hun leven juist heel veel aan hebben als ze weten hoe je samen dingen leert en ook hoe je samen dingen maakt. Hoe je een samenwerking zo vormgeeft dat het voor iedereen prettig werken is en dat iedereen tot zijn of haar recht komt. En natuurlijk: dat je uiteindelijk tot het beste resultaat komt. Want die dingen gaan veel vaker wel dan niet hand in hand. Het kunstonderwijs kan voor kinderen een mooie kennismaking zijn met het sámen toewerken naar een eindresultaat waar iedereen trots op kan zijn.

Veiligheid in de groep

Het krachtige van kunstonderwijs is dat de kinderen niet alleen samen iets gaan maken, maar dat hun identiteit ook heel erg verweven is met de activiteit. Of je nou gaat dansen, zingen, rappen of toneelspelen: je moet jezelf bloot durven geven in een groep. Dat kan alleen als de sfeer veilig is. Door sámen aan een kunstproject te werken, ervaren de kinderen dat zij daar een stukje verantwoordelijkheid voor dragen. En dat het niet alleen voor iedereen leuker is als iedereen zich fijn voelt, maar dat het ook belangrijk is voor het eindresultaat. Als je samen een voorstelling maakt, maak je de beste voorstelling immers pas als iedereen zich voor de volle honderd procent in durft te zetten in de rol die het beste bij hem of haar past.

Samen trots

Als de leerlingen samen iets moois neergezet hebben, ervaren ze ook samen het gevoel van trots dat daarbij hoort. Als ze ter afsluiting van een theaterdag een spetterende voorstelling gespeeld hebben bijvoorbeeld. Of als ze na een circusdag samen als echte circusartiesten een verbluffende act neergezet hebben. Die prestatie verbindt. En dát is een ervaring die ze met zich meedragen. Voor de rest van hun schooltijd als klas, maar ook voor toekomstige samenwerkingsprojecten tot lang na de basisschooltijd.

https://www.grotebroer.nl