Easy Web Search
Image default
Gezondheid

Wat is fysiotherapie?

Fysiotherapie is een natuurlijke geneeswijze die verstoorde lichaamsfuncties behandelt door middel van speciale trainingen en uitwendige prikkels. Hoewel fysiotherapie een breed scala van behandelingen kent, wordt ze vooral gebruikt voor ziekten en verwondingen van de wervelkolom en de gewrichten. Fysiotherapeutische behandeling kan een aanvulling of alternatief zijn voor medicatie of chirurgie.

Behandeling door een fysiotherapeut volgt altijd op voorschrift van een arts. De doelen zijn pijnverlichting, stimulering van de bloedsomloop en de stofwisseling, en verbetering van kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en mobiliteit. Spierspanning, blokkades en onevenwichtigheden worden aanzienlijk verbeterd door actieve (de patiënt beweegt op eigen kracht), passieve (de fysiotherapeut begeleidt de bewegingen van de patiënt) of resistieve (de patiënt oefent tegendruk uit tegen een toestel of water) oefeningen. De basis van het effect zijn de aanpassingsmechanismen van het menselijk lichaam. Door herhaalde bewegingsreeksen “wennen” pezen, ligamenten, spieren en fascia aan een nieuwe correcte positie. De prestaties van het organisme kunnen daardoor verhoogd worden.

Een andere pijler van de fysiotherapie is de instructie in zelfhulp. De patiënt krijgt speciale technieken aangeleerd die hij of zij thuis gemakkelijk kan nadoen. Naast de behandeling in een praktijk is het van essentieel belang regelmatig zelf te oefenen om sneller therapieresultaten te bereiken.

Fysiotherapie wordt uitgevoerd in ziekenhuizen voor curatieve geneeskunde of in een poliklinische praktijk voor revalidatie. Patiënten die lijden aan beperkte mobiliteit hebben de mogelijkheid van mobiele behandeling, waarbij ze thuis in een ontspannen omgeving kunnen trainen.

Op zoek naar fysiotherapie amsterdam of Physiotherapy Amsterdam? Kijk dan eens naar SMC Amsterdam