Easy Web Search
Image default
Tuin en buitenleven

Tips als je vijver helemaal groen is

Als je vijver helemaal groen is, is er sprake van kleine zweefalgen die explosief groeien. Bijkomende effecten zijn een lage CH-waarde, een hoge pH-waarde en stagnatie in de groei van zuurstof producerende planten. Groen vijverwater komt vaak voor in nieuw aangelegde vijvers met voedselrijk water.

Te nemen maatregelen als je vijver helemaal groen is

Je kunt een aantal maatregelen nemen als blijkt dat je vijver helemaal groen is:.

  1. Breng voldoende bodemsubstraat aan. Dit is een goede plaats voor bacteriën om zich te hechten en zo de activering van micro-organismen veilig te stellen.
  2. Breng meer vijverplanten aan die voor hun CO2-voorziening niet afhankelijk zijn van het water. Dus drijfplanten, waterlelies en moerasplanten.
  3. Zorg ervoor dat de totale hardheid (GH-waarde) van het water ten minste 12° GH bedraagt.

Hoe voorkom je dat de vijver groen wordt?

“Mijn vijver is weer groen geworden! Dit gebeurt elk jaar en niets wat ik doe lijkt het te verhelpen. Wat is er aan de hand?” Dit is zonder twijfel het meest voorkomende probleem van elke vijver, of deze nu natuurlijk of door de mens aangelegd is. Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden als je een hardnekkig groenwaterprobleem wilt oplossen. Mochten bovengenoemde opties geen voldoende goed resultaat hebben gehad, helpt onderstaande informatie wellicht wél.

Dus waardoor ontstaat groen water? De groene troebelheid zijn eigenlijk fotosynthetische microscopische algen die het licht van de zon en de voedingsstoffen in het water gebruiken om te groeien en zich voort te planten. In een natuurlijk systeem is de voorjaarsbloei van deze algen zeer belangrijk om de afvalstoffen op te eten die zich in de winter hebben opgehoopt. Zodra de algen tot bloei zijn gekomen, beginnen kleine kreeftachtigen zoals Daphnia (watervlooien) zich snel met de algen te voeden en wordt de vijver kristalhelder. De algen en de planktonische consumenten leven dan in een evenwichtig ecosysteem en houden elkaars populaties in toom. In dit stadium kan de vijver snel weer in een groene soep veranderen als het evenwicht door iets wordt verstoord. Uiteraard zijn door de mens aangelegde vijvers niet zo eenvoudig, maar er moet toch een evenwicht worden gevonden.

Lichte zonnige plek?

Wat licht betreft, kan het een uitdaging zijn om te veranderen wat de vijver aan licht krijgt. Ook is het belangrijk te accepteren dat groenwaterproblemen in het voorjaar en soms in de late herfst volkomen natuurlijk zijn en niet iets om je zorgen over te maken. Aangezien het verplaatsen van de vijver niet echt een optie is, kan het toevoegen van schaduw door het planten van lelies en marginale planten effectief zijn. Als je overweegt een nieuwe vijver aan te leggen, moet je er wel rekening mee houden hoeveel zon hij zal krijgen. Een pergola, schutting of schuur kan soms de perfecte schaduw geven aan een vijver, vooral als deze bestemd is voor grote karpers, die het planten vaak moeilijk zullen maken.

Afval

De grootste controle die we over onze vijvers hebben, is de hoeveelheid afval (zie het als meststof) die erin terechtkomt, en meestal is dit de beperkende factor bij groenwateruitbraken.

Goed filtersysteem

Goede, adequate filtratie is een must. Als je vissen hebt en je wilt helder, gezond water, dan heb je realistisch gezien een filter nodig. Vissen produceren enorme hoeveelheden afval van het voedsel dat wij ze geven, naast wat ze zelf uit de vijver scharrelen. Vergeet niet dat goudvissen zich voeden met nuttige planktonbacteriën, dus zelfs de introductie van één enkele vis in een goed onderhouden vijver kan het evenwicht verstoren en leiden tot een groenwaterprobleem. Voor 8 van de 10 vijverbezitters zal het installeren van een fatsoenlijk filtersysteem een oplossing zijn voor eventuele langdurige groenwaterproblemen en jarenlang een heldere vijver houden.