Easy Web Search
Image default
Toerisme

België, provincie Limburg. Bokreik en Genk.

dennenhof bokrijk

Bokrijk is een gebied van 5,5 vierkante kilometer in de Belgische provincie Limburg. Het herbergt een etnografisch openluchtmuseum, een botanische tuin en de grootste speeltuin van Vlaanderen (zoals de Nederlandstalige helft van België wordt genoemd). Op het grondgebied van het museum zijn veel gebouwen nagebouwd die het leven van de dorpelingen in Vlaanderen van de middeleeuwen tot het begin van de 20e eeuw tonen. Museummedewerkers, gekleed in de kleding van vroeger, vertellen bezoekers over hoe hun voorouders leefden. In veel bijgebouwen kookt het leven, niet te onderscheiden van wat er eeuwen geleden in deze gebieden was.

De geschiedenis van deze plek is als volgt. In de middeleeuwen verschenen hier de eerste boeren. Tot 1938 (toen de grond in handen kwam van de provincie Limburg) werd op deze gronden uitsluitend landbouw bedreven. In de loop der jaren begon het belang van de rol van de landbouw in de regio af te nemen en in 1953 beval het provinciaal bestuur hier een museum te vestigen. De opening van het museum vond plaats in 1958 en viel samen met de wereldtentoonstelling in Brussel (die het beroemde Atomium in de Belgische hoofdstad achterliet).

Bokrijk is de perfecte plek om er een fijne dag van te maken, zeker als er kinderen onder de metgezellen zitten. Hier vind je geschiedenis met cultuur, natuur met een picknick en een speelpark. Helaas had ik bijna geen tijd meer. Bovendien regende het toen ik bij het park aankwam en moest ik een tijdje in de auto zitten. Toen verscheen er een bedrieglijke blauwe lucht en ik, gerustgesteld, ging naar de meest afgelegen delen van het park en, zoals ze zeggen, werd gepakt – de regen stroomde weer. Ik keerde nat terug naar de parkeerplaats. Daarom waren bijna alle foto’s met haast gemaakt, er was geen tijd om goede hoeken te zoeken.

De hoofdpoort naar het park, zo blijkt, is in de 18e eeuw gemaakt. In totaal zijn er iets minder dan anderhalfhonderd gebouwen verzameld uit heel Vlaanderen, ze zijn onderverdeeld in drie groepen die elk een specifieke regio vertegenwoordigen.

140 authentieke gebouwen vormen de kern van de collectie, samen met meubels en voorwerpen die in het dagelijks leven worden gebruikt. In totaal heeft het museum ongeveer 30 duizend opslagplaatsen, waarvan de oudste dateren uit de 16e eeuw, maar de meeste uit de 17e eeuw en latere periodes.

Het idee om zo’n museum te creëren is van Joseph Weins, die als eerste de objecten uit de Bockreik-collectie verzamelde en conserveerde. In 1953 begon hij te werken aan de oprichting van het museum. Allereerst zochten ze naar gebouwen die bouwtechnisch historisch van belang zijn of karakteristieke regionale kenmerken hebben. Het was een erg langdurig en moeilijk proces omdat de meeste gebouwen in zeer slechte staat verkeerden en grondig moesten worden gerenoveerd.

In het museum kun je de geschiedenis bijna letterlijk raken, zien wat oude ambachten zijn. Delen van het museum gewijd aan Oost- en West-Vlaanderen tonen ambachten zoals mandenvlechten, schoenmaken, houtsnijden en andere. Het museum heeft ook een winkel waar u lekkernijen kunt proeven die zijn bereid volgens oude recepten.

https://www.dergatsjev.be/2020/09/bokrijk.html