Easy Web Search
Image default
Auto's en Motoren

Tips om niet zenuwachtig te worden tijdens je rij-examen

Een rijexamen is natuurlijk hartstikke spannend. Je hebt maanden tot jaren geoefend met een rijinstructeur en nu moet je het ook daadwerkelijk waar gaan maken. Je wilt het natuurlijk niet verpesten en daarom ligt er redelijk wat druk op je, maar hoe meer je je druk maakt, hoe zwaarder het rijexamen uiteindelijk zal zijn. Het is in de meeste gevallen namelijk helemaal niet nodig om zenuwachtig te zijn voor het examen. In deze tekst geeft Rijschool Verkeerskunde uit Haarlem een aantal tips om er voor te zorgen dat je niet zenuwachtig wordt tijdens je rijexamen.

1. Voorbereiding

Zorg ervoor dat je zo goed mogelijk bent voorbereid. Heb je voldoende lessen gehad? Zijn er nog puntjes die je kunt verbeteren? Probeer deze dan ook absoluut zo snel mogelijk nog te verbeteren. Het is beter om nog vijf lessen extra te volgen dan om veel te snel te gaan afrijden. Een examen kost namelijk geld en wanneer je een examen doet terwijl je hier eigenlijk nog niet klaar voor bent, is dat natuurlijk zonde. Dit zorgt er ook voor dat je veel zenuwachtiger bent dan wanneer je helemaal zeker weet dat je klaar bent om af te rijden.

2. Zorg voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust helpt bij een hele hoop problemen. Zo zal je dus een stuk zekerder en alerter achter het stuur zitten wanneer je een rijexamen gaat afleggen. Ook zal de zenuwachtigheid veel minder zijn omdat je op een juiste en uitgeruste manier plaatsneemt achter het stuur.

3. Het doen van een tussentijdse toets

Bij de meeste rijscholen is het mogelijk om een tussentijdse toets af te leggen. Dit is een toets waarbij je verschillende onderdelen al kan behalen. Moeilijke taken, zoals bijzondere manoeuvres kun je bij een tussentijdse toets al behalen. Je hoeft deze dan dus niet meer tijdens het rijexamen te behalen. Ook dit kan een hele hoop zenuwen bij iemand wegnemen. Daarnaast weet je al ongeveer hoe het examen er uit zal gaan zien omdat dit heel erg lijkt op een tussentijdse toets. Zenuwen bestaan vaak uit een angst voor het onzekere en deze neem je weg door alvast te weten wat je
kan verwachten.

4. Ademhaling

Door verschillende ademhalingstechnieken kun je het lichaam laten wennen aan de situatie. Diep inademen en diep uitademen zorgen voor een rust in het lichaam waardoor de zenuwen ook een stuk minder zullen worden. Doe dit vooraf, maar blijf ook vooral tijdens het examen goed doorademen. Dit helpt ook voor een goede doorbloeding.

5. Maak er geen groot punt van

Als laatste is het belangrijk dat je er niet een groot punt van maakt. Hoe groter jij het maakt, hoe zenuwachtiger je wordt. Denk aan de examinator die wellicht meerdere leerlingen per dag laat afrijden. Ook aan de hoeveelheid leerlingen die per dag in Nederland gaat afrijden. Jij bent er maar een van en het valt dus ook ontzettend mee. Zo’n groot punt is het eigenlijk niet.

Voor meer informatie over het afrijden en verdere tips, bezoek dan deze website of neem telefonisch contact op met Rijschool Verkeerskunde via 023-7851919.

https://rijschoolverkeerskunde.nl/