Easy Web Search
Image default
Telefonie

Lijkt jouw internetverbinding ook steeds trager te worden?

Vervelend is dat: een internetverbinding die niet zo snel is als je eigenlijk zou willen. Steeds vaker moeten wachten tot zaken zijn gedownload, haperende beelden als je een serie aan het bingen bent of collega’s die tijdens een Zoom-meeting steeds vaker klagen dat ze je nauwelijks kunnen volgen, omdat je beeld steeds hapert. Heel irritant, en zeker iets dat je zo snel mogelijk op wilt lossen. Maar hoe doe je dat?

 

Check je snelheid 

 

Het is goed om eerst eens te kijken of je de afgesproken internetsnelheid van de provider ook daadwerkelijk haalt. . Begin eens met een speedtest, en kijk of de behaalde snelheid aansluit bij wat je provider je belooft. Is dit veel lager? Dan kun je jouw internet vergelijken met dat van een buurtgenoot die eenzelfde abonnement bij dezelfde provider heeft. Haalt deze veel betere snelheden? Dan kan het goed zijn dat er ergens iets niet helemaal goed zit.

 

Misschien heeft je router zijn beste tijd gehad, of het modem, het kastje waar de verbinding je huis binnenkomt, maar de kans is ook best aanwezig dat je kabels en hun aansluitingen niet meer zo goed zijn. Ook al gebruik je ze niet zichtbaar, ook dit soort dingen zijn aan slijtage onderhevig. Deze goed nalopen en zo nu en dan eens vervangen is dus altijd een aanrader, zeker als de boel niet meer zo lekker werkt.

 

Kijk eens naar je eigen gebruik

 

Lijkt je probleem geen technische oorzaak te hebben? Is je verbinding volgens de speedtest zo snel als hij zou moeten zijn, maar ervaar je toch problemen? Dan kan het goed zijn dat je eigen internetgebruik hier de oorzaak van is.

 

We gebruiken onze internetverbinding steeds intensiever. Toen je je abonnement afsloot, had je misschien nog nooit online een serie gekeken, vergaderde je nog niet digitaal en speelden de kinderen nog geen online games. Al dat soort zaken kosten behoorlijk veel data, en zijn we allemaal tegelijk online, dan kan dat tot problemen leiden.

 

Lijkt dat bij jou het geval te zijn? Dan is een upgrade van je verbinding vaak de enige manier om de problemen echt de wereld uit te helpen. Misschien kun je bij je huidige provider een beter (en duurder…) abonnement afsluiten, maar beter is het om eens goed op je rijtje te zetten wat je opties zijn. Ga bijvoorbeeld eens de snelheid van glasvezel vergelijken met wat je nu hebt, en kijk of een dergelijk abonnement op jouw adres mogelijk is, en de kosten niet te hoog zijn. Glasvezel is in veel gevallen de snelst mogelijke verbinding, die zeker bij intensief gebruik veel voordelen kan bieden. Geen optie, technisch of financieel? Dan zit er vaak niets anders op dan wat meer rekening houden met elkaar, en niet allemaal tegelijk de verbinding zwaar belasten.