Easy Web Search
Image default
Gezondheid

Welke soorten autoclaven zijn er?

Een autoclaaf is een stoomsterilisator. Deze zijn belangrijk in veel beroepen. Dit apparaat zorgt ervoor dat producten en instrumenten effectief en efficiënt gesteriliseerd worden. Je kunt je voorstellen hoe belangrijk dat is bij bepaalde beroepen. Denk bijvoorbeeld aan een tandarts of ziekenhuizen. Het is hier essentieel dat de instrumenten die ze gebruiken goed gereinigd zijn en gesteriliseerd.

 

Welke soorten zijn er? 

Als je op zoek bent naar een autoclaaf, moet je allereerst kijken naar welk type autoclaaf je wilt. Er zijn namelijk autoclaven in 3 klassen. Afhankelijk van waar je de autoclaaf voor wilt gebruiken, kan de klasse die je nodig hebt ook verschillen. De drie klassen zijn: 

  • Klasse N 

  • Klasse S

  • Klasse B

 

Klasse N

Bij de klasse N autoclaven wordt er soms ook wel eens gesproken over de laagste klasse autoclaven. De ‘N’ staat voor ‘Naked’ en is alleen geschikt voor onverpakte, niet holle, instrumenten. Deze autoclaaf heeft geen voor- en navacuüm, waardoor de effectiviteit van de sterilisatie ook minder hoog is. Daarom behoort deze ook tot de laagste klasse. 

 

Klasse S

De klasse S autoclaaf maakt gebruikt van een voor- of navacuüm. Wat een vacuüm doet, is ervoor zorgen dat bacteriën zich niet kunnen insluiten in luchtbellen. Hierdoor is de kans op een effectieve sterilisatie hoger dan bij een klasse N autoclaaf. 

 

Klasse B

Dit zijn de hoogste klasse autoclaven. Waarom? Omdat ze een voor- én navacuüm gebruiken. Dit garandeert dus het beste sterilisatie resultaat. Klasse B autoclaven zijn verreweg het meest gebruikt en zijn ook geschikt voor holle instrumenten. 

 

Welke autoclaaf kiezen? 

Welke autoclaaf je kiest, hangt af van waarvoor je de autoclaaf wilt gebruiken. In de meeste medische beroepen is een klasse B autoclaaf verplicht. Ook omdat vaak holle instrumenten gereinigd en gesteriliseerd moeten worden. De andere klasse autoclaven zijn hier niet geschikt voor. Wil je zelf vooral solide instrumenten steriliseren? Dan zou een klasse N of S autoclaaf ook nog geschikt zijn. Belangrijk is dat je voor een aankoop checkt wat de regelementen zijn in jouw branche. Bij sommige beroepen is een B klasse autoclaaf de norm, dus daar kun je niet van afwijken.