Easy Web Search
Image default
Geschenken

Unieke assieraden van Memorie Sieraden! Een memorie voor altijd

Assieraden – geschiedenis en weetjes

Het gebruik van assieraden lijkt misschien iets nieuws, een modetrend van de laatste jaren, maar het herdenken van mensen door middel van assieraden bestaat al eeuwen lang. 

De allervroegste geschiedenis van assieraden

Assieraden en herinneringssieraden dateren al terug tot het begin van de mensheid. Toentertijd werden huid, nagels, tranen of zelfs druppels bloed bewaard ter herinnering aan de overleden persoon. Langzaam maar zeker, door de jaren heen en met de voortschrijding van de technologie werd het mogelijk assieraden te vervaardigen.

Er zijn verhalen bekend dat tijdens de 17e en de 18e eeuw asringen aangeboden werden aan familieleden van overledene personen. Zelfs deze assieraden werden al gegraveerd. In Engeland en Ierland was het een gewoonte om herdenkingssieraden te maken die een lok haar bevatten. Zelfs koningin Victoria droeg na het overlijden van haar man een broche met een lok haar van haar overleden echtgenoot. 

Deze trend werd voortgezet tijdens de eerste en tweede Wereldoorlog, toen mannen naar het front gingen. Zij droegen een sieraad met een lok haar of een stukje stof om hun geliefden thuis te gedenken.

Assieraden en bijgeloof

In vroegere tijden dachten mensen dat het ongeluk zou brengen als men zaken als tanden, huid en nagels van overledenen bij zich droeg. Daarop begonnen mensen met het bij zich dragen van een lok haar of aarde van de begraafplaats. Zo konden zij toch nog iets van de dierbare persoon met zich mee dragen zonder dat ze het risico liepen op ongeluk. 

Begraven en cremeren – assieraden

Tegenwoordig worden er meer mensen gecremeerd dan begraven. En zo zijn assieraden geliefder geworden dan het bewaren van haar in bijvoorbeeld een medaillon.

Behalve het verwerken van een klein beetje as in een assieraad wordt as tegenwoordig ook gebruikt in speciale schilderijen waarin in de verf as wordt verwerkt, men kan tatoeages laten zetten met as en ook kunnen glazen voorwerpen, zoals presse-papier, worden gemaakt waarin as is verwerkt.

Zowel de vroegere als de moderne assieraden zijn een manier om verdriet te verwerken, om zich verbonden te voelen met de dierbaren die zijn overleden. 

Wilt u meer weten over assieraden? Wij nodigen u uit om een kijkje te nemen op onze website (www.memoriesieraden.nl). Heeft u liever een persoonlijke afspraak? U bent uiteraard altijd welkom in onze winkel in Gouda.

 

http://memoriesieraden.nl