Easy Web Search
Image default
Eten en drinken

Traditioneel barbecueën doe je op houtskool

Tussen de liefhebbers van barbecueën zit een grote groep mensen die zweert bij de houtskool BBQ. Het bereiden van vlees en gerechten op zo’n barbecue is wat meer werk, maar dat is aan de smaak goed te merken. Doordat er houtskool wordt gebruikt is er altijd een klein beetje rook tijdens het bakken. Dat geeft aan de gerechten een specifieke smaak. Een andere reden waarom dit type barbecue zo populair is, is dat het tamelijk kleine apparaten zijn, die je in de winter gemakkelijk kunt opbergen. Daarnaast is een houtskool BBQ in aanschaf minder duur dan barbecues op gas.

Voor- en nadelen van een houtskool BBQ

Het grootste voordeel van een barbecue op houtskool is de lekkere intense smaak van het vlees en de vis. Een ander voordeel is, dat je er ook uitstekend gerechten op kunt stoven. Het is handig om dan een thermometer te gebruiken, want dan kun je de temperatuur in de gaten houden en indien nodig bijsturen. Het grootste nadeel van een houtskool BBQ is, dat er vrij gemakkelijk ongelukken kunnen gebeuren. Niet elk model BBQ is stabiel, waardoor hij kan omvallen. Bij een houtskool BBQ kan dus vrij gemakkelijk brandschade ontstaan.

Aansteken van de BBQ

Om een houtskool BBQ te kunnen gebruiken moet je briketten of houtskool gebruiken. Een veilige manier om die aan te steken is met behulp van aanmaakblokjes, of door een brikettenstarter te gebruiken. Probeer in geen geval de houtskool aan te steken met vloeibare spiritus of door met een gasbrander te werken, want dat is levensgevaarlijk. Er kan dan een steekvlam ontstaan, waardoor je ernstige brandwonden kunt oplopen. Aanmaakblokjes kunnen het meest veilig worden aangestoken met lange lucifers of een aansteker. Ook een lange houtsplinter kan hiervoor worden gebruikt.

Schoonmaken

Een deel van het schoonmaakwerk begint bij een houtskool BBQ eigenlijk al voordat je begint met barbecueën. Dat betreft het rooster. Tijdens het bakken kan daar heel hardnekkig afval aan vast komen te zitten. Door het rooster van tevoren goed in te vetten met zonnebloemolie zal het vuil snel loslaten. Het is ook een goed idee om de barbecue eerst af te laten koelen nadat hij is gebruikt, liefst een hele nacht. Een goede truc om het vuil gemakkelijk van het rooster te kunnen vegen is het afgekoelde rooster een nacht in het gras te leggen. Je zal zien dat het werkt. Met een speciaal schuursponsje is het rooster binnen de kortste keren weer helemaal schoon.

Boodschappen doen

Voorafgaand aan elke barbecue moet je eerst naar de winkel om boodschappen te doen. Bij een houtskool BBQ is het belangrijk om de briketten of het houtskool niet te vergeten. Die zijn overal verkrijgbaar, zowel in de supermarkt als bij de slager. Het vlees of de vis voor de barbecue kun je het beste bij de echte slager of de vishandel kopen. Vaak is de kwaliteit dan net wat beter dan in de supermarkt. Houd er rekening mee dat er veel mensen gaan barbecueën als het mooi weer is. Wees dus op tijd, om te voorkomen dat er dingen uitverkocht zijn.


Tip: Check BBQ-deal.nl voor de beste deals.