Easy Web Search
Image default
Gezondheid

Top 5 gevaarlijke beroepen

Elk beroep brengt wel gevaren met zich mee, maar toch steken een paar beroepen hier bovenuit. Metselaars, timmerlieden, schilders en andere mensen op de bouw lopen het meest risico. Daarnaast zijn er ook een aantal andere beroepen. Wij nemen ze met je door in deze blog.

Grote kans

Elk jaar krijgen meer dan 200.000 mensen een bedrijfsongeluk. Ongeveer een procent daarvan loopt zo’n ernstig letsel op dat het gemeld moet worden bij de inspectie. Dat houdt in dat iemand voor langere tijd niet kan werken, omdat hij of zij zo ernstig gewond is. In sommige beroepen is het kans op een ongeval vele malen groter. De top vijf gevaarlijkste beroepen volgens het RIVM zijn:

  1. Metselaars, schilders, timmerlieden en andere beroepen in de bouw
  2. Elektromonteurs en reparateurs van elektrische apparaten
  3. Loodgieters, lassers, fitters, plaat- en constructiewerkers
  4. Laders en lossers, inpakkers, grondwerk- en kraanmachinisten
  5. Vrachtwagenchauffeurs

Geen helmen of beschermende kleding

Op nummer 1 staan beroepen in de bouw en dat is niet voor niks. Als je werkt in de bouw zijn er veel potentiële gevaren die op de loer liggen. Zo kun je vallen van grote hoogtes, het inademen van giftige dampen, je kunt geelektrocuteerd worden of geraakt worden door voorwerpen. Om veilig te werken in de bouw moeten dan ook de nodige voorzorgsmaatregelen genomen worden. Iedereen die de bouwgrond betreed verplicht om een helm te dragen. Verder zijn er nog een tal van andere beschermingsspullen, zoals brillen, schoenen en gehoorbescherming. De werkgever is verplicht om deze te verstrekken. Als er gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen, is het verplicht om met ViB bladen te werken. Een ViB blad versterkt informatie over het product waar mee gewerkt wordt, maar ook wat er gedaan moet worden als het bijvoorbeeld in aanraking komt met de huid of hoe het bewaard moet worden.

https://www.thealternative.nl/zorgen-dat-veiligheid-op-werk-vooraan-staat/