Easy Web Search
Image default
Auto's en Motoren

Tips van Verkeersschool Michael om in één keer te slagen voor je praktijkexamen

Nagenoeg iedereen kent het gevoel wel, je hebt binnenkort je rij-examen. Je bent zenuwachtig, wat nou als ik domme dingen doen, wat nou als ik niet slaag. Daar ga ik je vandaag mee helpen! Deze tekst bevat tips van Verkeersschool Michael in Tilburg om in een keer te slagen voor je rij examen!

Waar word je op beoordeeld?

Waar wordt nou precies op gelet tijden het afrijden? Tijdens het volgen van je rijlessen bij je rijschool is hier al uitgebreid op ingespeeld. Natuurlijk of je de verkeersregels goed toepast op de weg. Verleen je goed voorrang, kun je veilig inhalen, voorsorteren, en hoe goed kun je in- en uit voegen op de snelweg? Maar ook wordt je beoordeelt op dingen als kijkgedrag, kijk je goed in je spiegels bij het nemen van bochten? En ook de volgende dingen wordt op gelet: laat je de motor niet te vaak afslaan, pas je je snelheid aan op kruispunten en rotondes, breng je het andere verkeer met jouw rijgedrag niet in gevaar?

Een goede voorbereiding is het halve werk.

Het maakt niet uit wat voor een type mens je bent, afrijden is iets totaal nieuws, iedereen wordt zenuwachtig en gaat lopen piekeren. Maar zoals velen al zeggen, goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dus dat je je op je examen goed voorbereid, lees je bijvoorbeeld nog een keer in in de belangrijkste verkeersregels en de basisprincipes van het rijden. Als je je goed voorbereid weet je zeker dat je al op de hoogte bent van de belangrijkste zaken, waardoor je niet voor onverwachte dingen komt te staan, en tijdens je examen denkt van: ”Hoe zat dat ook alweer?”

Rust goed uit.

Zorg ervoor dat je goed uitgerust bent, ga op tijd naar bed, en sta niet al te vroeg op. Ieder mens is op zijn best na een goede nachtrust, dat geld voor alles. Als je te weinig slaapt maak je domme fouten en kun je je niet concentreren, voorkom dit dus door voor een goede nachtrust te zorgen.

Zorg ervoor dat je voldoende eet.

Zorg ervoor dat je voldoende eet, het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar sommigen letten er helemaal niet op of ze wel goed en voldoende eten. En dan vragen ze zich af hoe het komt dat ze zich niet goed kunnen concentreren. Rijden op een lege maag is niet goed, door de zenuwen vergeten mensen dit soort basisprincipes en gaan alleen letten op dingen omtrent het rijden zelf. Maar dit soort basis dingen zijn zeker geen overbodige dingen om eens extra aandacht aan te geven.

Niemand is perfect.

Onthoud dat perfect rijden helemaal geen vereiste is voor het halen van je examen, niemand beschikt over de kunst om helemaal foutloos te rijden, als je je motor een keer laat afslaan, is dat totaal niet erg, zorg er daarna gewoon voor dat je laat zien wat je kan.

Gebruik geen extra middeltjes.

Neem geen extra middeltjes tegen de zenuwen, dit lijkt misschien in het eerste opzicht te helpen omdat je van het zenuwachtige gevoel af bent, maar deze middeltjes kunnen ook bijwerkingen hebben die je juist nog meer benadelen, zoals bijvoorbeeld extra last van vermoeidheid. Laat middeltjes dus maar lekker staan!

Laat je instructeur meerijden!

Bedenk of je je instructeur mee wilt laten rijden tijdens het afrijden, het kan jezelf beter op je gemak stellen wanneer er een bekende bij je in de auto zit die je vertrouwd.

Extra oefening kan nooit kwaad.

Zijn er dingen waar je moeite mee hebt? Vraag aan je instructeur van Verkeersschool Michael om een extra les of een extra mogelijkheid voor oefeningen, dit zou enorm kunnen helpen om de laatste puntjes op de i te zetten, en je dat extra zetje te geven. 

https://www.vsmichael.nl/