Easy Web Search
Image default
Gezondheid

Tandvlees laat los en dit is de oorzaak

Kan je tandvlees los zitten? Ja dat kan, dit duidt vaak op een ernstige ontsteking. Je hebt dan echt al een periode van bloedend en pijnlijk tandvlees achter de rug. Er zijn ook andere oorzaken voor loszittend tandvlees, bijvoorbeeld een beschadiging. Lees meer over loszittend tandvlees, hoe lang de genezing duurt en wat je zelf kunt doen.

Pockets of een los flapje tandvlees 

Er is een verschil tussen het ontstaan van diepe pockets of een los flapje tandvlees. Gezond tandvlees ligt strak tegen de tanden en kiezen aan. Er zit een kleine ruimte tussen, dit is een ondiepe pocket van maximaal 3 mm.

Bij ongezond tandvlees wordt deze pocket dieper. Dit varieert van 4-10 mm. Het tandvlees gaat als het ware wat verder weg van de tanden en kiezen staan. Een los flapje tandvlees ziet er heel anders uit, hierbij is er een klein stukje losgekomen. Dit kan zelfs als een lapje naar beneden hangen.

Oorzaak loslatend tandvlees: parodontitis

Het tandvlees laat los, is pijnlijk en bloedt regelmatig. Grote kans dat het hier om parodontitis gaat, dit is een ernstige tandvleesontsteking. Deze ontsteking begint met tandplak dat zich in de loop van dagen en weken verzamelt. Het tandplak bestaat uit een mengsel van voedselresten, speeksel en bacteriën. Wanneer je tandplak niet dagelijks verwijdert dan krijgt het de kans om uit te harden. Het wordt dan tandsteen, iets dat je zelf niet kunt weghalen.

Tandsteen hecht zich aan de tandvleesrand en zit boordevol bacteriën. Deze bacteriën kruipen in het randje onder het tandvlees. Het tandvlees raakt geïrriteerd, zwelt op en ziet er rood uit. Op dat moment spreek je van gingivitis.

Zonder behandeling (weghalen van tandsteen) kruipen bacteriën steeds verder naar binnen. Bij parodontitis is er sprake van diepe pockets. De tandwortel ligt gedeeltelijk bloot en er vindt afbraak van kaakbot plaats. Hierdoor komen tanden en kiezen los te staan en kunnen zelfs uitvallen.

De behandeling van een tandvleesontsteking

Bij een beginnende tandvleesontsteking kun je dit verhelpen met een goede mondhygiëne. Toch is het soms nodig om het gebit schoon te laten maken. Dit gebeurt bij de tandarts of uitgebreid bij de mondhygiënist. Deze verwijdert al het tandsteen en polijst het gebit. Het polijsten zorgt ervoor dat nieuwe bacteriën zich minder makkelijk kunnen hechten. 

Los flapje tandvlees door een beschadiging

Door een hard of scherp voorwerp kan het tandvlees beschadigen. Soms is er een los flapje tandvlees zichtbaar. Soms geneest dit vanzelf, maar bij een ernstige beschadiging moet je dit laten hechten. Laat een los flapje tandvlees altijd door de tandarts hoofddorp beoordelen. 

Loszittend tandvlees door verstandskies of wisselen gebit

Bij kinderen kunnen er stukjes tandvlees loszitten wanneer het gebit wisselt. Dit kan verder geen kwaad. Wel is het belangrijk dat het gebit dagelijks goed wordt schoongemaakt.

Breekt er een verstandskies door? Ook dan kun je een stukje loshangend tandvlees zien. In veel gevallen geeft dit geen problemen. Houd er wel rekening mee dat dit loszittend tandvlees wat gevoeliger is voor ontstekingen. Dit komt omdat bacteriën er makkelijker onder kruipen. Laat ook dit regelmatig door de tandartspraktijk Hoofddorp nakijken, al helemaal wanneer je pijnklachten krijgt of het niet vertrouwt.

Tandvlees zit los na het trekken van een kies of tand

Heb je onlangs een kies of tand laten trekken? Ook dan zit het tandvlees wat los. Het is niet dat het tandvlees loslaat maar gewoon meer ruimte heeft gekregen. Na verloop van tijd trekt dit tandvlees weer strak. Geef het dus even de kans om te herstellen. Let wel goed op je mondhygiëne. Soms krijg je na het trekken van een kies of tand een mondspoelmiddel mee. Gebruikt dit volgens voorschrift van de tandarts of specialist.