Easy Web Search
Image default
Bedrijven

Ontwikkelingen in de energietransitie

Er is al tientallen jaren sprake van een energietransitie. Daarbij lijkt gas het uiteindelijk wel af te leggen. Het is natuurlijk geen oneindige bron en ergens weten we allemaal wel dat je niet eeuwig de grond kunt blijven leegtrekken zonder gevolgen. Er moet ook wel wat gebeuren. Bij nieuwbouw mag men zelfs al geen gas meer aansluiten. Benieuwd naar de veranderingen die de afgelopen tijd al plaats hebben gevonden en gaan plaatsvinden? Je leest het hier.

Renovatie

Als een woningeigenaar een renovatie uitvoert of laat uitvoeren, waarbij meer dan 25% van het pand vernieuwt, verandert of vergroot wordt, moet men voor een deel verplicht duurzame energie opwekken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het aanschaffen van een warmtepomp of een bepaalde boiler.

Kosten

Er is sprake van een versnelde verduurzaming doordat de energierekening steeds hoger wordt. Er zijn ook mensen die vanwege de hoge energierekening overgaan naar een Zibro kacheltje in huis, dat gebeurt ook.

Bijna 20% van de huiseigenaren is al aan het nadenken over een versnelde verduurzaming van de woning, om kosten te besparen. De gasprijzen zijn natuurlijk ook zo onwerkelijk hoog dat mensen ook een andere uitweg nodig hebben.

Eed energie audit

De eed energie audit is veelal verplicht voor bedrijfseigenaren. Maar, het verschil is dat mede door de stijgende gasprijzen ook nog minder milieubewuste ondernemers ook meer werk maken van de gegevens die uit de eed energie audit naar voren komen. Met een eed energie audit heb je namelijk natuurlijk al mooi wat gegevens over waar er nog mogelijkheden liggen om te verduurzamen.

Auto’s

Het speelveld lijkt zich steeds meer te verplaatsen naar de elektrische auto’s. Hoewel er nog best wat af te dingen valt op de veelal sterk milieubelastende accu’s en het veroorzaken van bijvoorbeeld meer fijnstof, door het gewicht van de auto. Dat zorgt namelijk voor meer slijtage van de banden.

Hopelijk gaan we naar een toekomst waarin ook alternatieven voor niet milieuvriendelijke energiebronnen, onderworpen worden aan een toets. Vervangen is namelijk niet altijd verbeteren. Op het moment zijn er bijvoorbeeld net zo goed bepaalde elektrische auto’s die meer milieubelastend zijn dan sommige auto’s die op diesel rijden. Het gaat bij dit soort dingen heel erg om de uitwerking en die kan per automodel enorm verschillen. Het is niet altijd zo zwart wit.