Easy Web Search
Image default
Hobby en vrije tijd

Omarm vrije tijd, het kan je geestelijke gezondheid schaden als je dat niet doet

In de huidige “blijf bezig”-cultuur van hosselen en bijverdienen, is een chronisch productieve mentaliteit de norm geworden. Buiten werk en activiteiten die als constructief of winstgevend worden beschouwd, is er weinig tijd voor ontspanning en wordt er nog minder nadruk gelegd op het belang ervan voor de geestelijke gezondheid.

Vrije tijd ziet er voor iedereen anders uit. Of je vrije tijd nu wordt besteed aan een hobby, een vorm van lichaamsbeweging of gewoon lekker op de bank hangen met herhalingen van “Friends”, onderzoek heeft aangetoond dat vrijetijdsactiviteiten in al hun vormen goed zijn voor de psychologische, sociale en lichamelijke gezondheid vanaf de kindertijd tot in de volwassenheid.

Maar steeds vaker wordt tijd die aan vrijetijdsbesteding wordt besteed als verspilde tijd beschouwd. Om beter te begrijpen hoe deze manier van denken het geestelijk welzijn beïnvloedt, keek een groep onderzoekers naar individuen met deze denkwijze en ontdekte dat deze zienswijze gepaard ging met minder geluk en hogere niveaus van stress en depressie.

Pak die vrije tijd

Tijd nemen die specifiek gewijd is aan ons eigen persoonlijke plezier, ongeacht wat de activiteit is, komt de geestelijke gezondheid ten goede doordat het ons in staat stelt te ontspannen en mogelijk contact te maken met anderen. Het geen prioriteit geven aan vrije tijd kan niet alleen leiden tot gezondheidsrisico’s, maar ook kan het de veerkracht van mensen gaan beïnvloeden, zowel op het werk als in het persoonlijke leven.

Of je vrije tijd nu als verspilling ziet of niet, en of je er nu van geniet of niet, het opnemen van wat vrije tijd in je drukke dagelijkse bezigheden en dus in je agenda inplannen, is van cruciaal belang. Net als andere levensstijlkeuzes zoals lichaamsbeweging of gezond eten.

Voor mensen die hyper gefocust zijn op vooruitgang en productiviteit of die het moeilijk vinden om te ontspannen, kan het makkelijker zijn om vrije tijd in te bouwen als een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Denk over je geestelijke gezondheid als een vraag en aanbod relatie, en vrije tijd draagt bij aan een gezond aanbod.

Er is iets voor te zeggen om vrije tijd te waarderen voor wat het is, terminaal gemotiveerd – als een doel op zich, maar uiteindelijk, of je het nu doet vanuit een terminaal gemotiveerd perspectief of vanuit een instrumenteel gemotiveerd perspectief – dus een middel om een doel te bereiken – wat het belangrijkste is, is om het hoe dan ook te doen: vrije tijd pakken.

Alle begin is moeilijk

De tijd investeren kan in het begin moeilijk aanvoelen, vooral als je al symptomen van depressie of angst voelt. Denk na over de dingen die je graag doet. Noteer de momenten waarop je je ontspannen voelt of echt een leuke tijd hebt.

Zoek één vrijetijdsactiviteit die je zou kunnen proberen, en begin klein, belachelijk klein. Soms begin je met een moment van 5 minuten. Plan tijd in voor alleen deze ene activiteit. Stel je voor dat je houdt van creatief schrijven, maar er nooit aan toe komt. Uiteindelijk wordt het voor je meer dan de moeite waard om een paar ochtenden per week 20 minuten vrij te maken voordat de drukte van de dag het weer van je overneemt.

Het opnemen van deze kleine doelen in je gekozen vrijetijdsbesteding kan ervoor zorgen dat de tijd productiever aanvoelt. Schrijf 20 minuten, lees 25 bladzijden uit een boek, wandel een kilometer of reserveer een uur voor een telefoongesprek met een geliefde. Zelfs als je de activiteit gewoon op je to-do-lijst zet en afvinkt als je klaar bent, kan dat voelen als een kleine prestatie.

Het ontwikkelen van dit gedrag kost tijd. In het begin heb je misschien het gevoel dat je je werk af moet krijgen of iets “productievers” met je tijd moet doen. Maar jezelf de kans geven om de dingen te doen die je leuk vindt, draagt bij aan het lange termijn doel om te investeren in je geestelijke gezondheid.