Easy Web Search
Image default
Woning en Tuin

Hoe verhelp je groen vijverwater?

Je hebt veel tijd gestoken in de aanleg van de vijver. Nu wil je gewoon je voeten omhoog leggen en de kois in het kristalheldere water zien zwemmen. Maar het water is niet helder. Plotseling is je vijver een bloedbad van groen water en draderige smurrie die aan de vijverrand hangt. Je ziet alleen vage contouren van je vissen …. soort van.

Het eerste wat je moet weten is dat het niet echt je water is dat groen is. Waar je eigenlijk naar kijkt zijn miljoenen eencellige algen die in het water zwemmen. Algen op zichzelf zijn niet per definitie slecht. Ze zijn er alleen omdat het de manier van de natuur is om met overtollige voedingsstoffen om te gaan. Het is meestal niet schadelijk voor de vissen, tenzij het in extreme hoeveelheden groeit. Elke vijver kan en moet op zijn minst een beetje algen bevatten – het is per slot van rekening een ecosysteem, geen zwembad. Sommige vijvereigenaren omarmen soms zelfs de natuurlijke schoonheid van een smaragdkleurige vijver.

De meeste vijverbezitters geven echter de voorkeur aan kristalhelder water, zodat ze hun mooie vissen kunnen zien en ervan kunnen genieten. Het slechte nieuws is dat er veel mogelijke verstoringen van het ecosysteem van de vijver zijn die dat mooie water een lelijke groene of bruine kleur kunnen geven. Het goede nieuws is dat je het vijverwater relatief gemakkelijk helder kunt houden – en zonder agressieve chemicaliën te gebruiken.

Groen vijverwater – Eenvoudige stappen om het vijverwater weer helder te krijgen

Er zijn weinig dingen teleurstellender voor de watertuinier dan het water van de met veel liefde aangelegde vijver soepig groen te zien worden. In het verleden kon de vloek van het groene water vaak uitmonden in flink wat hoofdpijn, maar tegenwoordig kun je meestal rekenen op een combinatie van aloude remedies met een beetje moderne technologie om het probleem voor eens en voor altijd op te lossen.

Waar wordt groen vijverwater door veroorzaakt?

Groen water wordt veroorzaakt door de groei van grote aantallen eencellige algen, die in het water zweven en worden gevoed door licht en een teveel aan voedingsstoffen in het water – en die meestal verschijnen als de dagen zonniger worden in het voorjaar.

Hoewel algengroei het meest voorkomt in recent aangelegde vijvers, waar de chemische samenstelling van het water en de beplanting nog niet tot rust zijn gekomen, zijn oudere, meer gevestigde waterpartijen er niet immuun voor.

De belangrijkste boosdoener is nitraat, een voedingsstof die op natuurlijke wijze wordt gevormd door resten visvoer, uitwerpselen van de vissen en dood plantenmateriaal dat vergaat. Nitraattests zijn overal verkrijgbaar en heel eenvoudig te gebruiken, maar vaak kan het opruimen van gevallen bladeren, het afknippen en weggooien van dood bladgroen van waterplanten en het vermijden van overvoedering van je vissen al een groot verschil maken.

Natuurlijke bestrijdingsmethoden voor groen vijverwater

Er zijn verschillende methoden om groen water te bestrijden. Tot de natuurlijke methoden behoren het vermijden van bemesting van de vijver zelf – of het gebied eromheen – het verwijderen van rottend materiaal, het niet overbevolken met vis en verstandige beplanting.

Oppervlakteplanten concurreren met algen om licht en daarom kan het een groot verschil maken om de vijver voor de helft of tweederde met vegetatie te bedekken, terwijl bomen of struiken ook kunnen worden gebruikt om schaduw te geven, waardoor het zonlicht dat het water bereikt verder wordt verminderd. Deze benaderingen zijn op zich echter niet altijd voldoende, aangezien er in het vroege voorjaar nog groen water kan ontstaan, voordat de beschermende planten nieuw gebladerte hebben ontwikkeld.

Chemische behandelingen voor groen vijverwater

Er zijn ook chemische behandelingen beschikbaar om het probleem aan te pakken. Hoewel ze duur kunnen zijn en geen langdurige bescherming bieden, kunnen ze zeer effectief zijn, vooral voor nieuw aangelegde vijvers.