Easy Web Search
Image default
Adverteren

Monokristallijn vs polykristallijn

De termen monokristallijn en polykristallijn zeggen de meeste mensen waarschijnlijk bijzonder weinig. Het is misschien wat makkelijker om het te hebben over lichtblauwe zonnepanelen en donkerblauwe/zwarte zonnepanelen. Het verschil tussen de twee soorten zonnepanelen heeft te maken met de zonnecellen die in de zonnepanelen zitten. Bij monokristallijne zonnepanelen zijn de zonnecellen gemaakt met een basis van één enkele siliciumkristal, vandaar ook de naam mono- (μονος, één) kristallijn (opgebouwd uit kristal(len)). Bij polykristallijne zonnepanelen zijn de zonnecellen opgebouwd uit meerdere kleine siliciumkristallen, vandaar ook de naam poly- (πολυς, veel) kristallijn. 

 

Monokristallijne zonnepanelen zijn in de regel wat duurder dan polykristallijne zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn efficiënter dan polykristallijne zonnepanelen en leveren zo’n 300 Wp. Ook werken monokristallijne zonnepanelen wat beter bij hoge temperaturen en als het bewolkt is. Ten slotte is het uiterlijk van een monokristallijn zonnepaneel volgens veel mensen wat mooier dat het uiterlijk van polykristallijne zonnepanelen. Het oppervlak is effen, in tegenstelling tot de polykristallijne zonnepanelen, omdat de zonnecellen van polykristallijne zonnepanelen dus bestaan uit verschillende niet goed in elkaar passende siliciumkristallen. 

 

Polykristallijne zonnepanelen zijn dus wat goedkoper en wat minder efficiënt. Ze leveren meestal wat minder energie en werken minder goed op hoge temperaturen en als het bewolkt is. Toch zijn er enkele fabrikanten waarbij het verschil in efficiëntie tussen polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen miniem of zelfs niet aanwezig is. Daarom is vaak het uiterlijk van de zonnepanelen de doorslaggevende factor voor het kopen van een van de twee soorten zonnepanelen.

 

Hoewel er zeker verschillen zijn tussen de twee soorten zonnepanelen, is het belangrijkste dat de koper ervoor zorgt dat het huis net wat energiezuiniger wordt en minder afhankelijk is van fossiele brandstoffen. Door het kopen van zonnepanelen kan iedereen ervoor zorgen dat het versterkte broeikaseffect net iets minder uit de hand loopt. Zo heeft iedereen de mogelijkheid bij te dragen aan een groenere wereld. 

 

https://www.wijsmanduurzaam.nl/