Easy Web Search
Image default
Banen en opleidingen

Wat moet ik gaan studeren?

Het is een vraag die veel speelt in de hoofden van vele mensen: wat moet ik gaan studeren? Je studiekeuze is een hele belangrijke keuze die kan bepalen wat voor werk je later krijgt. Je wilt daarom wel heel goed nadenken over wat je gaat studeren. Het aanbod van studies is echt heel erg groot, dus begin daarom op tijd met nadenken over wat je wilt kiezen. Zeker als je nog geen idee hebt wat je eigenlijk wilt doen, ben je misschien geneigd om je studiekeuze zo ver mogelijk naar voren te duwen. Maar, dat kan als effect hebben dat je enorm in tijdnood komt als de aanmelddeadline in zicht komt. Dan moet je ineens een  hele overhaaste keuze maken en loop je kans dat je je inschrijft voor een opleiding waar je achteraf helemaal niet zo op je plek zit. Begin dus zeker op tijd met het nadenken over wat je dan eigenlijk wilt studeren, en zoek als het nodig is hulp bij studiekeuze. 

 

Ontdek je interesses 

Wat erg belangrijk is in het maken van je studiekeuze is dat je erachter komt waar je interesses precies liggen. Je interesses kunnen je namelijk veel vertellen over waar je misschien goed in bent en wat je zou willen doen met je studie en carrière. Voor ieder interessegebied is er namelijk wel een studie te vinden: het aanbod van opleidingen is werkelijk waar mega groot.  Kijk ook zeker naar waar je talenten liggen. Waar je goed in bent kan zeker ook heel veel vertellen over wat je eventueel zou willen doen met je studie. Als je erachter bent wat je leuk vindt en waar je interesses liggen dan kun je een lijstje maken met studies die daar goed op aan zouden sluiten. Deze studies kun je dan vervolgens gaan bezoeken op open dagen , om een goed beeld van alle opleidingen te krijgen. 

 

Kom je er niet uit? 

Het kan natuurlijk zo zijn dat je er na alle open dagen nog steeds niet uit komt. Dat is niet gek, want een studiekeuze is erg belangrijk en er is super veel aanbod. Wat je dan zou kunnen doen is ten eerste overleggen met je familie en je vrienden. Vaak hebben zij best een redelijk idee van de dingen die bij jou passen en daar kan je dus best iets aan hebben. Ook kun je hulp inschakelen van een professional. Er zijn namelijk mensen speciaal getraind om jou advies te geven over de studie die eventueel bij jou zou kunnen passen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld op internet naar zo iemand te zoeken. Google bijvoorbeeld naar een studiekeuze adviesbureau. Zo’n bureau kan jij goed helpen met het maken van een studiekeuze waar je zelf misschien wel heel erg blij van kan worden. 

https://septemberadvies.nl/