Easy Web Search
Image default
Verbouwen

Waarom een bouwtekening aanbouw een must is

Voor bijzonder veel mensen geldt dat men er tegenwoordig voor kiest om kleiner te gaan wonen. Dat is een bewuste keuze. Dit niet in het minst omdat het kopen van vastgoed uiteraard gepaard gaat met een vrij stevig prijskaartje. Uiteindelijk is het mogelijk dat je omwille van deze keuze wordt geconfronteerd met een beperkt gebrek aan woonoppervlakte. Gelukkig bestaan er tegenwoordig tal van verschillende manieren om de bewoonbare oppervlakte te vergroten. Het is mogelijk om hiervoor gebruik te maken van een zogenaamde dakopbouw, maar ook een aanbouw behoort tot de mogelijkheden. Ben je van plan om een aanbouw te voorzien bij je woning? Dan dien je er wel rekening mee te houden dat het laten maken van een bouwtekening aanbouw een must is. 

Wat is een bouwtekening?

Een bouwtekening is een technische tekening die wordt gemaakt door een architect. Een dergelijke tekening is lang niet altijd verplicht, maar vaak wel. Neem nu bijvoorbeeld de situatie waarin je ervoor zou kiezen om een aanbouw te laten maken bij je woning. Het realiseren van een aanbouw zorgt ervoor dat je de constructie van je woning op een bepaalde manier gaat wijzigen. Met andere woorden, de bewoonbare oppervlakte ondergaat een significante uitbreiding, maar daarvoor wordt onder meer de uitstraling van het pand aangepast. Een aanbouw lijkt op het eerste zicht misschien geen grote uitbreiding aan het pand, maar dat is het wel degelijk. Je dient hier dan ook zeker de nodige aandacht aan te besteden. Het is mede omwille van het niet onaanzienlijke karakter van de verbouwing dat het in de praktijk een absolute must is om bij deze uitbreiding van de woonst een bouwtekening te laten maken. Hou dan ook bij het bepalen van je budget zeker ook rekening met de kosten die moeten worden gemaakt voor het laten maken van de bouwtekening aanbouw.

Waarom is een bouwtekening aanbouw vereist?

Zoals reeds aangegeven is een aanbouw een aanzienlijk grotere uitbreiding aan het pand dan veel mensen op het eerste zicht vermoeden. Het is mede omwille van deze reden en omwille van het feit dat een aanbouw het uitzicht van een woning aanpast dat er een omgevingsvergunning voor is vereist. Deze vereiste vergunning zorgt er in de praktijk eveneens voor dat het laten maken van een bouwtekening een absolute must is. Bovendien creëer je op deze manier ook wat extra zekerheid voor jezelf. Een bouwtekening laten maken zorgt er namelijk voor dat er nooit discussie kan bestaan met betrekking tot de door de opdrachtgever verstrekte opdracht. Ook dat is uiteraard belangrijk.

Hoeveel kost een bouwtekening aanbouw?

Omwille van het feit dat een bouwtekening aanbouw laten maken wettelijk verplicht is spreekt het voor zich dat er rekening dient te worden gehouden met de kosten die ervoor moeten worden betaald. Het is namelijk vanzelfsprekend dat een bouwtekening laten maken voor je aanbouw niet gratis kan gebeuren. De gemiddelde kosten voor het laten maken van een dergelijke tekening vallen in de praktijk echter bijzonder goed mee. Gemiddeld kan je rekenen op een kostprijs gelegen tussen de 650 & 1.000 euro. Ondanks het feit dat dit eigenlijk een vrij bescheiden kost is moet het uiteraard wel gezegd dat het van belang is om hier rekening mee te houden.

Heb je onlangs al een aanbouw aan je huis laten realiseren maar wil je dit maal de hoogte in? Kies dan voor het aanvragen van een bouwtekening nokverhoging!