Easy Web Search
Image default
Bedrijven

Voordelen van burgerparticipatie binnen jouw eigen Gemeente

Bewoners begrijpen vaak niet de nieuwe wetten en regels die door de gemeente gemaakt worden. Echter krijgen veel bewoners binnen een gemeente hier vaak mee te maken. Vaak zitten mensen gewoon niet te wachten op nog meer wetten en regels. Door bewoners te betrekken bij de besluitvorming, interactieve beleidsvorming of totstandkoming van nieuwe wetten en diverse regels, is er een bestuurders draagvlak gecreëerd in de gemeente.

Hier kunnen eventuele bezwaren door burgers meegenomen worden bij het ontwerpen van nieuwe wetten en regels. Door de burgers uitgebreid te informeren via de mogelijkheden die burgerparticipatie kan bieden, kunnen bewoners die geïnteresseerd zijn toch zich optimaal voorbereiden op een eventuele nieuwe situatie. 

 

Betrokken bij de lokale omgeving door burgerparticipatie

Sommige mensen bekommeren zich graag over hun omgeving, zij zullen dan ook op regelmatige basis te maken krijgen met de lokale politiek en daar kritiek op hebben. Maar het is makkelijk om kritiek te tonen op iemand anders. Helemaal als je alleen een mening hoeft te vellen en geen werk hoeft te verrichten. Als burger weet je vaak wat er speelt binnen jouw gemeente, indien je hier natuurlijk ook een beetje affiniteit mee hebt.

Indien je zelf graag een bijdrage wilt leveren als burger, dan kan dat! Door middel van burgerparticipatie, je hoeft hiervoor zelf niet de politiek in of verstand te hebben van diverse wetten en regels. Je betrekt je bij de lokale politiek en helpt de gemeente daadwerkelijk een plek te creëren waar mensen zich oprecht prettig voelen.

 

Door burgerparticipatie ideeën verzamelen

Burgerparticipatie kan zo een goede oplossing zijn om eigen initiatieven van de grond te krijgen bij een gemeente. Door kleinschalige projecten in de wijk, die uiteindelijk toch een verschil kunnen maken voor onder andere de leefbaarheid binnen de wijk, dankzij de mogelijkheden die burgerparticipatie hierin aanbiedt.

Dit kunnen diverse materialen projecten zoals speelrekken, parken, autovrije zones en kan ook te maken hebben met WhatsApp groepen voor buurtpreventie om zo de veiligheid binnen de wijk te verhogen en kwetsbare groepen te beschermen. Zo kun je door middel van burgerparticipatie ervoor zorgen dat er een goede leefbaarheid is in een wijk en gemeente.

https://www.gemeentepeiler.nl/wat-is-burgerparticipatie/