Easy Web Search
Image default
Bedrijven

Voorbereiden op een e-assessment

Een online assessment of e-assessment wordt soms gebruikt voor het afnemen van (delen van) een assessment. Vragenlijsten en online capaciteitentests kunnen dan vanuit huis of in een gecontroleerde omgeving gemaakt worden.

De voordelen van een e-assessment

Door online assessments te gebruiken besparen bedrijven tijd en geld. De assessments kunnen vaak in minder tijd afgenomen worden, meer kandidaten kunnen het online assessment tegelijkertijd doen en er hoeft geen gespecialiseerd personeel betaald te worden. Alle kennis is aanwezig in het e-assessment en er hoeft geen psycholoog of andere expert bij het assessment aanwezig te zijn.

Uit wat bestaat een e-assessment?

Vragenlijsten en capaciteitentests zijn de belangrijkste onderdelen van een online e-assessment. Praktijksimulaties en rollenspellen kunnen immers niet online uitgevoerd worden. De opdrachten worden gedaan in een beveiligde online omgeving die niet toegankelijk is voor anderen. Wanneer je voor capaciteitentests het internet zou kunnen gebruiken om een beter resultaat te behalen, wordt het e-assessement vaak uitgevoerd in een ruimte waar je gecontroleerd wordt of geen toegang hebt tot de rest van het internet. Daarom zijn het vooral persoonlijkheidstests en vragenlijsten die bij een online assessment thuis kunnen worden uitgevoerd. Er zijn verschillende persoonlijkheidstests die je ter voorbereiding kunt doen. Om een idee te krijgen wat je kunt verwachten kun je op het internet alvast enkele oefeningen en tests doen die vaak voorkomen in een online assessment. Zorg er als je het e-assessment thuis maakt voor dat je dit kunt doen in een rustige, afgesloten ruimte waar je niet gestoord kunt worden. De beoordeling van een e- assessment verloopt meestal sneller dan bij een offline assessment. De resultaten ontvang je vaak meteen in je mailbox, waarna je de resultaten van het e-assessment telefonisch of op het kantoor van de assessor bespreekt met een adviseur. Hierna geef je al dan niet toestemming om het assessment rapport door te sturen naar de werkgever.