Easy Web Search
Image default
Aanbiedingen

Verdwalen op een verkeerde begraafplaats

Verkeerd gezocht en grafmonument niet gevonden

Verdwaalde bezoekers die op een verkeerde begrafenis belanden en een grafmonument niet kunnen vinden of een begrafenis missen. Het komt regelmatig voor in Den Haag. De namen van twee naast elkaar gelegen begraafplaatsen lijken zo op elkaar dat er voortdurend verwarring is bij bezoekers. En dat is al 150 jaar het geval! Een interessante en bizare geschiedenis. 

Grafmonumenten

De begraafplaatsen lijken niet allen op elkaar in benaming maar ook hoe de begraafplaatsen zijn vormgegeven. De gedenktekens en grafzerken onder oude bomen aan voorname verstilde lanen en kronkelende paden geven de oude begraafplaatsen een sfeer die past bij laat romantische romans en schilderijen uit de 19e eeuw.

Kerkhoven & begraafplaatsen

In de tijd van Napoleon moesten kerkhoven (naast een kerk) veranderen in begraafplaatsen die vanwege hygiëne buiten de stadsgrenzen moesten komen.  Kerkhoven werden verplicht geruimd en nieuwe begraafplaatsen aangelegd.

Nieuwe en oude Begraafplaatsen

De twee gegraafplaatsen “Oud Eik en Duinen” en “Nieuw Eykenduynen”  liggen vlak naast elkaar en dat zorgt voor heel wat verwarring. De medewerkers van Monuta en Yarden kijken al lang niet meer op als zij wanhopig zoekende bezoekers naar de buren verwijzen.

In de meeste gevallen komen bezoekers wel uit waar ze moeten zijn, maar soms zijn bezoeker verlaat of in het ergste geval missen zij daadwerkelijk een uitvaart of begrafenis.

Waarom lijken de namen van de twee begraafplaatsen zo veel op elkaar?  Nieuw Eykenduynen en Oud Eik en Duinen

 

Herkomst namen begraafplaats

Op verzoek van een luisteraar deed Omroep West onderzoek naar de herkomst van de namen. De beheerders van de begraafplaatsen wisten zelf ook niet waar de naamgeving vandaan kwam.

Natuurlijk doen de namen op zich zelf al vermoeden dat de aanwezige eiken en duinen de bedenkers geïnspireerd hadden.

‘Het raadsel van Nieuw Eykenduynen’ een boek over het ontstaan van deze begraafplaats wierp een nieuw licht op de zaak.

Volgens de schrijver archivaris en familie van de oorspronkelijk eigenaar van de begraafplaats was de reeds bestaande begraafplaats Oud Eik en Duinen bijzonder gewild en geliefd bij de Haagse burgerij in de negentiende eeuw. Vooral de romantische Engelse landschapsstijl met kronkelige paden sloten  goed aan bij de geliefde romantische sfeer van die tijd.

Concurrentie

Eind 1800 wordt er pal naast de begraafplaats Oud Eik en Duinen een nieuwe begraafplaats aangelegd. Een particulier initiatief door een zekere A. M. Maas Geesteranus. Hij wil met zijn nieuwe  begraafplaats die hij Nieuw Eijkenduijnen noemt profiteren van het succes van de buren. In feite maakt hij een imitatie van de reeds bestaande begraafplaats in de hoop zo veel nieuwe klanten te werven.  Nieuw Eijkenduijnen werd inderdaad een geduchte concurrent voor Oud Eik en Duinen die nog ruimte volop had.  

Begraafplaatsen nog niet vol

De oude bestaande begraafplaats was inderdaad nog lang niet vol lag,  en is dat is hij tot op vandaag nog immer niet.  “Nog genoeg plek”, zegt Erasmus Laurentius (uitvaartorganisatie Monuta) tegen omroep West.

Een wel erg luie typiste?

Dan nog de verwarring in de schrijfwijze tussen de twee begraafplaatsen. Om de verwarring nog groter te maken is de schrijfwijze een aantal keer veranderd in de loop der tijd.

De grootste verandering was er in 1911. Tot die tijd heet de begraafplaats in alle notulen van het bestuur nog “Nieuw Eijkenduijnen” (met ij) De opkomst van de typmachine en een luie typist (?) brengen daar verandering in. Vanaf dat moment heet de begraafplaats plots “Nieuw Eykenduynen” (met een y)

Tenminste dat vermoedt de archivaris en schrijver van het boek ‘’Het raadsel van Nieuw Eykenduynen’. Guus Maas Geesteranus blijkt familie van de oorspronkelijke oprichter van Nieuw Eykenduynen. Volgens hem was  alleen een ‘y’ typen in plaats van elke keer ‘i’ en ‘j’ makkelijker voor de typist. Waarschijnlijk was dat de reden van de verandering in schrijfwijze.

 

Memorabel Afscheidsmonumenten

Als u liever geen standaard grafsteen of grafmonument wilt, maar een echt uniek en bijzonder gedenkteken.

Memorabel realiseert stijlvolle moderne grafkunst. Ook bijzondere en eigentijdse gedenktekens voor een kindergraf of een babymonumentje. We maken ontwerpen die aansluiten bij uw verhaal, wensen en eisen. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn van RVS, corten of glas? Bekijk de memorabel.nl website of maak een afspraak via 06 49 351 338 of info@memorabel.nl. Met aandacht en respect vertaal ik uw wensen zorgvuldig naar een bijzonder en uniek gedenkteken. Graag adviseer ik u over een persoonlijke grafsteen of grafmonument. Neemt u contact op voor een vrijblijvend kennismaking. 

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok, kunstenaar van RVS beelden en kunstwerken die ook persoonlijke grafkunstmonumenten in opdracht maakt. 

Jeroen Stok – Memorabel Afscheidsmonumenten Moezelstraat 72 8226 LB Lelystad telefoon 06 49 351 338

 

contact met grafkunstenaar
https://www.memorabel.nl/