Easy Web Search
Image default
Cadeau

Rubik’s kubussen

Meestal bied ik mijn excuses aan voor de rommel als mensen mijn kantoor binnenkomen. Er zijn tientallen periodieke tafels, honderden plastic flessen, afbeeldingen over de hele muren, boeken die tot aan het plafond reiken en verschillende oude apparaten die mensen wilden weggooien.

Ik ben een groene chemicus, geïnteresseerd in processen die zo min mogelijk gevaarlijke bijproducten genereren. Ik maak deel uit van een groot project genaamd Photo-Electro, gefinancierd door de Britse Engineering and Physical Sciences Research Council, dat tot doel heeft de hoeveelheid chemicaliën en oplosmiddelen, en het aantal verwerkingsstappen, dat nodig is om complexe moleculen te construeren, tot een minimum te beperken. We onderzoeken bijvoorbeeld manieren om licht en elektriciteit te gebruiken om efficiënter chemicaliën te produceren.

Maar ik sta misschien beter bekend als een popularisator van het periodiek systeem. Ik heb allerlei voorwerpen die erdoor zijn geïnspireerd in mijn kantoor: een grote collectie stropdassen met periodiek systeem, een nu lege doos met chocolaatjes met periodiek systeem en zelfs een periodiek systeem dat in een lok van mijn eigen haar is gegraveerd.

Ik heb ook veel speelgoed waarmee ik speel: een hondenspeelgoed dat eruitziet als koolstof-60, verschillende Rubik’s kubussen – ik kan geen Rubik’s kubussen maken, maar ze zijn leuk om mee te spelen – en gekke dingen zoals een plastic kikker dat, als je erin knijpt, nep-spawn produceert.

Een grote uitdaging voor alle wetenschappers is om met nieuwe ideeën te komen. Workshops over creativiteit hebben meestal speelgoed rondslingeren. Niemand suggereert dat een speelgoedkikker ons noodzakelijkerwijs zal inspireren om bijvoorbeeld kikkerslijm te gebruiken om een ​​reactie te produceren. Maar ik denk dat het hebben van veel foto’s en veel rondhangen van speelgoed een goede manier is om de geest te ontspannen en innovatie te bevorderen.

Wat betreft de plastic flessen, ik had een langlopend project om het plastic op een groenere manier te maken. Het is ons gelukt, maar op kleine schaal, en het bedrijf besloot dat opschaling niet de moeite waard was. Toch heb ik veel geleerd, en de flessen zijn een goede gespreksaanzet. Het blijkt dat nogal wat mensen het leuk vinden om op mijn kantoor te zijn.

 

rubiks kubus

 

https://breinbrekers.be