Easy Web Search
Image default
Gezondheid

Kiezen passen niet meer op elkaar, is dit te verhelpen?

Een gezond gebit past perfect op elkaar waarbij de kaak op de juiste manier wordt belast. Sommige mensen hebben scheef staande tanden of kiezen. Deze passen dan niet goed op elkaar. Maar het kan ook dat de kiezen plotseling niet meer op elkaar passen. Vaak ontstaat dit soort veranderingen door gebitsproblemen, kaakgewrichtsklachten of na een behandeling. In hoeverre is dit probleem te verhelpen?

Dentale occlusie

Een moeilijke benaming waar je misschien nog nooit van gehoord hebt: dentale occlusie. Wanneer tanden en kiezen niet goed op elkaar passen dan noem je dit occlusie, ook wel malocclusie. Wanneer de kiezen plots niet meer op elkaar passen dan heeft dit altijd een onderliggende oorzaak. Soms ontstaat dit na een behandeling aan het gebit of de kaak. Maar het kan ook door slijtage komen.

Andere oorzaken zijn kaakklemmen of knarsetanden, vullingen die afbreken, een kroon die loslaat maar ook ontstoken tandvlees. De oorzaak kan ook in het kaakgewricht zelf liggen.

Het herkennen van occlussie

Hoe weet je nu of je te maken hebt met dentale occlusie? Ten eerste merk je dit doordat je duidelijk iets aan de stand van je tanden en kiezen of kaken merkt. Wanneer je de mond dicht doet dan ervaar je dat het allemaal wat anders aanvoelt. Loop je hier al langer mee rond? Je lichaam past zich hier dan op aan. Hierdoor kan het dat je lange tijd helemaal niet in de gaten hebt dat je kiezen niet meer op elkaar passen.

Overige symptomen van een verandering van de stand van je gebit zijn versleten kiezen, loszittende tanden, kiespijn zonder dat hier een oorzaak voor is of kiezen die afbreken. Ook kan een vulling of kroon losraken. Soms merk je ook dat je met onverklaarbare hoofdpijn wakker wordt. Daarnaast kun je pijn ervaren tijdens het kauwen, deze pijn straalt van de kaken uit naar de slaap, het voorhoofd of zelfs de hals.

De gevolgen

De kiezen passen niet meer op elkaar, is dit ernstig? Ja, hierdoor raken namelijk de onder- en bovenkaak overbelast. Zo ontstaat er een verhoogde spanning op de kauwspieren. Uiteindelijk brengt dit allerlei problemen met zich mee. Denk maar eens aan hoofdpijn maar ook het niet goed kunnen kauwen. Mogelijk heb je ook moeite met de reiniging van het gebit.

Kiezen passen niet meer op elkaar: de behandeling

Je ziet hoe belangrijk het is dat tanden en kiezen goed op elkaar passen. Is dit probleem te verhelpen? Jazeker, de tandarts Amstelveen zal een behandeling starten. Welke behandeling dit is hangt van de onderliggende oorzaak af.

Bij knarsen krijg je een knarsbitje aangemeten. Dit voorkomt dat tanden en kiezen verder afslijten. Bij een tandvleesontsteking is het heel belangrijk dat dit behandeld wordt. Doe je niets aan deze ontsteking dan kruipen bacteriën steeds verder naar binnen. Uiteindelijk tasten de bacteriën het kaakbot aan en komen tanden en kiezen los te staan. Dit kan zelfs een verlies van elementen betekenen.

Soms krijg je oefeningen, voorgeschreven door de tandarts of fysiotherapeut. Hierbij leer je hoe je de mond en kaak gebruikt maar ook kunt ontspannen. Stress heeft even negatieve invloed op de mondfunctie. Daarom wordt er soms ook doorverwezen naar psychologische hulp.

Passen de tanden niet goed op elkaar, dan kan de tandarts de kiezen gedeeltelijk inslijpen. Op deze manier passen de kiezen vaak wel weer op elkaar. Ook een splint is een optie. Bij een ernstig afwijkende stand is een beugel soms nodig. Hierbij is het wel belangrijk dat het onderliggende probleem eerst wordt aangepakt.

Merk je dat de kiezen niet meer goed op elkaar passen, blijf hier dan niet te lang mee rond lopen. Maak direct een afspraak bij de tandartspraktijk Amstelveen. Zo kan bekeken worden welke behandeling het beste is.