Easy Web Search
Image default
Woningen

Hoeveel hoger bieden op een huis?

Hoeveel hoger bieden op een huis?

Je hebt een huis gezien en ge wil graag een bod uitbrengen. Hoeveel moet je nu bieden boven de vraagprijs? Je hebt waarschijnlijk al een keer of 5 een bod uitgebracht en telkens ging de voorkeur naar iemand anders. Hoe pak je het aan om een woning te kopen.

Hoe bereken je wat je kan bieden?

Om te berekenen wat je kan bieden bereken je eerst wat je kan lenen op inkomen. Dit kan je op elke website van een willekeurige bank berekenen. Daarna wordt het spannend. Heb je een huis gezien? Ga naar de website van Lexwonen en lees daar alle tips over mogelijke hypotheekproblemen.

Denk aan te weinig inkomen of eigen geld. Oplossingen als je niet alleen kan kopen. Klik vervolgens door op de homepage naar jouw pagina waar je meer van wil weten. Feit blijft dat je wel moet overbieden op een huis.

Inkomen berekend? Geef aan lexwonen.nl de adresgegevens door van te koop staande woning. Lexwonen berekend de waarde van de woning. Alles boven de taxatiewaarde moet je met eigen geld of overwaarde betalen. Je maximale hypotheek is nooit hoger dan de taxatiewaarde.

Overbieden met eigen geld

Voorbeeld van overbieden met overwaarde. Je kan een volgend huis kopen van € 600.000,- gezien het inkomen. De vraagprijs van de nieuwe woning bedraagt € 650.000,-. Zelf heb je een overwaarde van € 150.000,- op de huidige woning. Jij doet een bod van € 725.000,-. Ruim overboden maar door de overwaarde te gebruiken moet dit kunnen.

Vervolgens laat je een taxatie maken voor de bank. Uit deze taxatie blijkt de waarde van het aan te kopen huis € 550.000,- te bedragen. Omdat de waarde € 550.000,- bedraagt en jouw bod € 725.000,- zal je € 25.000,- aan eigen geld mee moeten nemen.

Je kan op inkomen wel € 600.000,- lenen maar als de taxatie lager is dan verwacht dan kan het zijn dat je geld te kort komt. Aan overwaarde is er € 150.000,- tel dat op bij de taxatiewaarde van € 550.000,-. Totaal aanwezig geld € 700.000,-. Omdat jij € 725.000,- bood heb je dus € 25.000,- eigen geld extra nodig. Hier gaat het heel vaak fout. De vraagprijs van een woning zegt niets over de taxatiewaarde.

Overbieden huis, dus een hoger bod uitbrengen dan de vraagprijs is de norm. Kan je niet hoger bieden dan de vraagprijs bespaar je de moeite om te gaan bezichtigen. Verkopers moeten wel hogere prijzen vragen want ze moeten zelf ook overbieden. Koop je een woning die uit een erfenis komt dan kan het zijn dat je niet hoger hoeft te bieden. Meer weten over hoger bieden dan de vraagprijs klik dan hier naar https://lexwonen.nl/overbieden-huis/. Je vind hier echt alles over het biedproces en hoe je het beste een bod kan uitbrengen.

Vraagprijs is vrij om te vragen

De verkoper is vrij om te vragen wat hij wil.  De vraagprijs heeft dus nooit iets te maken met de marktwaarde. De bank daarentegen moet zich houden aan de wetgeving.  De Wft zegt dat de maximale hypotheek nooit hoger dan de marktwaarde mag zijn. Wil je meer weten over hoe jij je maximale hypotheek zelf kan berekenen? Ga naar https://lexwonen.nl/hoeveel-hypotheek-kan-ik-krijgen/. Deze blog heeft veel diepgang en geeft jou alle informatie.

Hoger bieden en de koopakte

Let goed op. Als jij een bod doet van € 700.000,- en je hoeft maar € 500,.000,- te financieren omdat je overwaarde hebt, dan zeg je tegen de makelaar: Onder voorbehoud van financiering van € 500.000,-. Waarom zeg je dat? Dat vertel je om aan te geven dat je niet de gehele woning hoeft te financieren. Voor een makelaar is dit interessant omdat de kans op een afwijzing nihil is als je onder de marktwaarde koopt.

Als je nu na het bod dat je hebt gedaan inclusief de genoemde voorwaarden gaat verbouwen en dus een hogere hypotheek nodig hebt? Je bent dan de afgesproken spelregels aan het veranderen. Mocht de hypotheek niet doorgaan en je krijgt een afwijzing van de bank dan staan daar foute bedragen op. Je hebt dus niet volgens de regels de hypotheek aangevraagd. Dit kost je 10% van de aankoopsom.

Als overbieden niet lukt

Lukt het je niet om een woning te kopen? Lexwonen regelt hypotheken met ouders, vrienden of andere familieleden tot aan 4 personen.  Hoger bieden met 4 personen is makkelijker dan alleen of met z’n tweeën. Koop je met 4 personen dan dient iedereen op dat adres te worden ingeschreven en ook daar wonen.

Niemaand mag zo maar de woning verlaten. Ga dus goed na of alle neuzen dezelfde kant op staan. Bij twijfel koop dan niet samen met anderen een woning. Je zal het huis in de verkoop moeten doen.