Easy Web Search
Image default
Bedrijven

Het gemak van een airco

Iedereen kent natuurlijk de plug en play airco’s. Bij deze airco’s steek je de stekker in het stopcontact en de airco zal werken. Heel makkelijk dus. Tegenwoordig worden de plug en play airco’s helaas niet meer verkocht of überhaupt gemaakt. Dit komt door de nieuwe wetten en regels die zijn gemaakt rondom het installeren en het gebruiken van verschillende aircosystemen. Hierdoor zijn de plug en play airco’s niet gebruikelijk. Was je van plan een airco te kopen? Dan zijn er zeker een aantal alternatieven.

 

Voorgevulde split airco kopen

In een voorgevulde split airco zit er al een koudemiddel in dat door de fabrikant zelf is gevuld en zo dus wordt afgeleverd. Voorheen mocht je deze airco zelf installeren met de meegeleverde handleiding die je erbij kreeg. Maar tegenwoordig moet ook een voorgevulde split airco worden geïnstalleerd door een STEK airco monteur. Dit komt omdat in een airco gevaarlijke koudemiddelen bevat die ook gevaarlijk zijn voor het milieu. Het koudemiddel kan bijvoorbeeld gaan lekken. Consumenten van airco’s moeten bij aankoop geïnformeerd worden over deze regels.

 

Vacumeren

Na de installatie van een airco wordt vaak aangeraden om de airco te laten vacumeren. Alle stoffen die niet kunnen condenseren worden dan verwijderd. Denk aan stoffen zoals lucht, waterdamp en bepaalde stofdeeltjes. Bij het vacumeren worden de leidingen vacuüm gezogen. Ook dit moet naast de installatie van een airco ook door een monteur worden uitgevoerd met een STEK-certificaat. Eerst worden de leidingen afgeperst met stikstof. Zo worden de leidingen gecontroleerd op zwakke plekken. Vervolgens start de monteur het vacumeren, ook checkt hij of het vacuüm niet minder wordt. Als het vacumeren klaar is dan zal de airco opnieuw gevuld worden. Vacumeren van je airco heeft een aantal voordelen: de levensduur wordt verlengd, er wordt gecontroleerd op eventuele lekkages en de airco presteert beter.

https://www.kieskeurig.nl/airco