Easy Web Search
Image default
Bedrijven

Dit moet je kunnen als bedrijfsjurist

Wil je als bedrijfsjurist aan de slag? Dan behoren er flink wat dingen tot je takenpakket en moet je van verschillende juridische zaken kennis hebben. Als de volgende dingen je interesseren, past een functie als bedrijfsjurist of een baan bij JUROP goed bij jou.

Werkzaamheden: juridisch advies en meer

Misschien staan er geen gevangenisstraffen op het spel, maar als bedrijfsjurist heb je grote verantwoordelijkheden binnen een organisatie. Je moet een neusje hebben voor de zakenwereld, want vaak wordt een bedrijfsjurist gevraagd om juridisch advies te geven aan de directies bij het uitgeven van aandelen en bij een overname. Ook zul je een grote rol spelen in de juridische kant van personeelszaken zoals contracten en zul je van alle privacyregels op de hoogte moeten zijn. Het is aan jou of je aan de slag wilt gaan als zelfstandige of dat je daadwerkelijk bij een bedrijf in dienst gaat.

Karakter

Als jurist of advocaat sta je in feite in dienst van individuele personen of bedrijven. Wil je dus een geslaagde looppaan bij JUROP of als jurist bij een organisatie, dan moet je behoorlijk wat inlevingsvermogen hebben. Tevens zul je vaak overleggen met het management team, dus je moet oog hebben voor wat er in je omgeving gebeurt. Je moet dus onenigheden voorkomen, zowel intern als met externe bedrijven, of goed zijn in het zoeken naar oplossingen. Je moet nee kunnen zeggen en verantwoordelijk durven nemen als een juridisch besluit ongunstig uitpakt. Een goede dosis lef en assertiviteit is dus niet verkeerd.

Jurist vs. Advocaat JUROP

Hoewel je als jurist en advocaat bezig bent met recht, verschillende functies wel beduidend van elkaar. Een advocaat bewaart een zekere afstand met het bedrijf waarvoor hij werkt, terwijl een jurist ‘part of the team’ is. Zoals beschreven doet een bedrijfsjurist nog meer dan alleen juridisch advies geven. Een advocaat is er echt alleen als zich conflicten voordoen. Er bestaat een grote kans dat de twee bij belangrijke beslissingen samenwerken, bijvoorbeeld in het geval van een overname. Een bedrijfsjurist weet waar het bedrijf baat bij heeft, terwijl de advocaat door zijn objectiviteit nuchterder naar de feiten kan kijken.

https://jurop.nl/