Easy Web Search
Image default
Gezondheid

De voor- en nadelen van thuis aan krachttraining doen

Steeds meer mensen verruilen sporten op een locatie zoals de sportschool voor sporten in hun eigen huis. Ze toveren een leegstaande slaapkamer, een zolder of soms hun garage of schuur in tot een echte homegym.

Sporten in je eigen homegym heeft zo zijn voordelen maar ook een aantal nadelen. In dit artikel leggen we je uit wat deze voor- en nadelen zijn. Zo kom jij erachter of thuis aan krachttraining doen iets is wat bij jou past of niet.

De voordelen van een homegym

Trainen in je homegym heeft een aantal grote voordelen. Deze voordelen kun je in principe groeperen onder flexibiliteit en efficiëntie. Allereerst is sporten in je homegym super efficient wat tijdsbesteding betreft. Je sportschool kan namelijk niet dichterbij zijn dan dit. Je hoeft niet langer in de auto of op de fiets te stappen om naar de sportschool te gaan. De tijd die je spendeert aan het reizen kun je in je workout steken. Zo zorg je ervoor dat je elke minuut effectief besteed.

Daarnaast is sporten in je eigen homegym de ultieme vorm van vrijheid. Je hoeft met helemaal niemand anders rekening te houden en je hebt van niemand last. Dit is helaas in de sportschool wel anders. Daar heb je te maken met een spitsuur tussen 5 en 8 ’s avonds maar ook met goede voornemens drukte na de jaarwisseling. In deze tijden is het niet ongewoon dat je regelmatig moet wachten tot bepaalde apparaten vrij zijn. Hierdoor duurt je workout vaak nog langer dan verwacht.

In je homegym ben jij heer en meester. Niemand is je tot last en je hoeft met niemand anders rekening te houden. Kortom, met een homegym heb jij vrijheid en het is efficiënt qua tijd.

De nadelen van een homegym

Sporten in je eigen homegym kent echter niet alleen maar voordelen. Er zitten helaas ook een aantal nadelen aan. Het eerste nadeel is het gebrek aan mogelijkheden. Een sportschool is natuurlijk veel groter dan een gemiddelde zolderkamer. Je hebt in een sportschool dan ook veel meer keus aan verschillende apparaten. Thuis moet je het doen met de krachttraining apparaten die je hebt. Je zult dus vaker dezelfde oefening doen. Dit is wat minder gevarieerd dan in de sportschool.

Daarnaast is ook de investering een nadeel van een homegym. Bij de sportschool heb je enkel te maken met abonnementskosten. Ga je naar een budget sportschool dan kost dit je slechts 20 euro per maand. Als je een homegym gaat inrichten zul je vooraf een investering moeten doen. Deze investering kan zo oplopen tot meer dan 1000 euro.

Echter deze investering moet je wel in het juiste perspectief zetten. Voor 1000 euro heb je zo een set fitness apparaten die 10 tot 15 jaar mee gaan. Als je 15 jaar elke maand 20 euro betaalt aan de sportschool dan kost dit je maar liefst 3600 euro!

Kortom, thuis sporten is efficient en geeft je vrijheid. Je hebt echter wel minder mogelijkheden en dient vooraf te investeren. Wil jij meer weten over hoe je een goede homegym inricht? Kijk dan eens op de website van fitnesstoestel kopen.