Easy Web Search
Image default
Woning en Tuin

De keuzes die er zijn voor nieuwe kozijnen

Bij het onderhoud van je woning moet je ook regelmatig kijken naar de staat van je kozijnen. Kozijnen zijn de onderdelen van het huis die het ongeveer het zwaarst te verduren krijgen. Het temperatuurverschil tussen buiten en binnen, het vocht, en het vasthouten van de ramen. Dit moet natuurlijk goed gebeuren, want anders krijg je een tochtig huis, en dat kost veel energie. Daarom zal je om de zoveel tijd je kozijnen moeten vervangen. Maar voor wat? Op deze pagina lees je iets meer over de keuzes die je moet gaan maken als je voor kozijnen gaat winkelen.

 

Materiaalkeuze is het belangrijkst

 

De keuze waar je je het meest druk om dient te maken, is het materiaal. Hoe je kozijnen eruit zien, bepaalt voor een groot deel wat de uitstraling is van je huis of kamer. Als bij een klassiek huis de houten kozijnen vervangen worden voor aluminium varianten, zal dat er erg raar uit zien. Maar ook de mate van isolatie speelt een grote rol. Voor de drie belangrijkste materialen gaan we deze eigenschappen even kort bij langs.

 

Aluminium

We beginnen bij aluminium. Van alle materialen is dit de duurste optie. Aluminium geeft een erg luxueuze uitstraling aan je woning, en is daarnaast is het een materiaal dat goed isoleert. Veel van de warmte die je binnen creëert, zal ook daadwerkelijk binnen blijven. De levensduur van aluminium kozijnen is ook dik in orde. Het metaal kan niet door vocht of UV-straling worden aangetast dus je hoeft je geen zorgen te maken over roest. Het enige wat je moet doen qua onderhoud is vuil verwijderen met een mild sopje. Kind kan de was doen.

 

Kunststof

De andere moderne variant die momenteel veel wordt gebruikt in allerlei nieuwbouwhuizen, is kunststof. Een kunststof kozijn is relatief erg goedkoop, en heeft toch een aantal sterke kwaliteiten. Zo isoleert kunststof nog beter dan aluminium. Niet iedereen is alleen even groot fan van het uiterlijk van kunststof. Hoewel de ontwikkeling niet stil staat en kunststof tegenwoordig erg veel op aluminium of hout kan lijken, blijft het imitatie. Wat betreft het onderhoud zijn aluminium en kunststof praktisch gelijk.

 

Hout

Dan naar de laatste, de klassieke variant van de kozijnen. Dat is het natuurlijke hout. Veel oudere huizen hebben nog steeds houten kozijnen. Moeilijk in onderhoud, want hout moet om de zoveel jaren geverfd worden om houtrot weg te houden. Hout heeft wel feel flexibiliteit wat betreft het uiterlijk. Aluminium en kunststof kunnen niet worden bewerkt qua kleur. Dat is bij hout natuurlijk wel zo, want met een schilderbeurt heeft je huis weer een hele nieuwe uitstraling.

 

Kozijnen Someren

 

Als je in of rondom Someren woont, kun je kozijnen Someren inschakelen om advies in te winnen over jouw nieuwe kozijnen. Ze plaatsen zowel kunststof als aluminum kozijnen en hebben jarenlange ervaring. Puur Kozijnen heeft een showroom in Deurne, waar je de mogelijkheden met eigen ogen kunt bekijken. Naast kozijnen kun je er ook terecht voor het plaatsen van een schuifpui.