Easy Web Search
Image default
Bedrijven

De geschiedenis achter de moderne villa

Een villa wordt door velen gezien als een symbool van hoge status, wat ook zeker niet onwaar is. De villa heeft namelijk een hele cultuurrijke geschiedenis, waarin ook al wordt gezien dat deze landhuizen werden bewoond door rijke kooplieden en stedelingen. In deze blog zal je alles lezen over hoe dit knap staaltje architectuur is uitgegroeid van de Romeinse villa’s tot de moderne villa die vandaag de dag te vinden is.

De villa in het Romeinse Rijk

Volgens velen bevindt de oorsprong van de villa zich in het oude Romeinse Rijk, net voor het begin van onze jaartelling. Zo had je in die tijd twee soorten villa’s, namelijk: de villa urbana, wat de woonplek vormde voor veel rijkelui uit de stad, en de villa rustica, wat meer functioneerde als een herenboerderij waar slaven of dienaren de hele dag door werkten. Deze villa’s bestonden, over het algemeen, uit drie onderdelen. Het eerste onderdeel was de pars urbana, waar de eigenaar samen met zijn familie leefde. Dit deel van de villa zag er vaak luxueus uit, met geschilderde muren en betegelde vloeren. Het tweede onderdeel was de pars rustica. Hier werkten en leefden de slaven en dienaren dag in, dag uit. Daarnaast was dit ook de plek waar de boerderijdieren leefden. Het laatste onderdeel was de villa fructuaria, wat eigenlijk de opslagruimtes waren van de villa.

De villa in de Middeleeuwen

Eeuwen later was de villa nog steeds een plek voor rijke kooplieden om te wonen. Zo bouwden rijke Italiaanse kooplieden in de vijftiende eeuw villa’s voor buiten de stad. Vanuit daar is het doorgestroomd naar het westen van Europa, zoals in Antwerpen in de zestiende eeuw. Tijdens de Gouden Eeuw was het eindelijk de beurt aan de Noordelijke Nederlanden om grootste villa’s te introduceren.

Vandaag de dag

Tegenwoordig zijn de villa’s vele malen kleiner dan de traditionele landhuizen, maar daarentegen ook vele malen meer comfortabel en luxueus.

https://bruis-architectuur.nl/moderne-villa/