Easy Web Search
Image default
Gezondheid

Alles over gehoorbescherming voor motorrijders

Alles over gehoorbescherming voor motorrijders

Als je motor rijdt, dan ken je het gevoel van opwinding wanneer je op de weg zit. Het is een gevoel dat niet in woorden te beschrijven valt. Je hebt het gevoel dat je alles onder controle hebt en elke keer als je met je motor op pad gaat, gaat je hart sneller kloppen. Er is echter één verwonding die kan optreden tijdens het cruisen op je motor die niet zo goed gedocumenteerd of bekend is bij veel motorrijders: oorletsel.

De windruis tijdens het cruisen

Windgeruis kan ook een sluipende vorm van doofheid worden genoemd. Dat komt omdat je het niet kunt zien, en als je hersenen er na een tijdje aan gewend raken, merk je het niet meer. Het is echter de meest voorkomende vorm van gehoorverlies bij motorrijders. Het lawaai van de wind die over je helm raast, kan na verloop van tijd schade aan je oren veroorzaken.

Wat is windruis? Windgeruis is een geluid met een hoge frequentie dat ontstaat wanneer de lucht rond een voorwerp stroomt, zoals een motorhelm of het hoofd van een motorrijder. Het wordt veroorzaakt door turbulentie in de lucht om je heen en kan worden gehoord wanneer je met hogere snelheden of op ruw terrein rijdt.

 

Snelheid

Gemiddelde volume van windruis onder helm

Risico op gehoorschade na hoeveel tijd

100 km/u

94 dB

15 minuten

120 km/u

98 dB

7 minuten

140 km/u

102 dB

3 minuten

160 km/u

106 dB

90 seconden

 

Voorkom gehoorbeschadiging tijdens het rijden

Gelukkig zijn er verschillende soorten gehoorbescherming voor motorrijders.

Zo zijn er bijvoorbeeld oordopjes van schuim. Deze universele oordopjes zijn bij de meeste mensen welbekend. Ze beschermen tegen bijna alle vormen van lawaai, ook windgeruis, en zijn erg goedkoop en gemakkelijk in gebruik. Ze gaan echter niet erg lang mee en zijn niet de meest comfortabele oplossing.

Daarnaast zijn er ook oordopjes die speciaal gemaakt zijn voor het motorrijden. Dit zijn oordopjes die een filter ingebouwd hebben, zodat er een veilig niveau van geluid door komt, zonder dat je daar schade van op kan lopen. Je betaalt hier iets meer voor, maar dan heb je wel duurzame oordoppen die herbruikbaar en comfortabel zijn. Een paar voorbeelden hiervan zijn:

Gehoorbescherming op maat

Tot slot is er de meest luxueuze optie: gehoorbescherming op maat. Op maat gemaakte oordopjes zijn verkrijgbaar bij verschillende leveranciers en passen perfect in jouw oor. En hoewel ze wel een paar jaar meegaan, houdt er wel rekening mee dat dit ook de duurste optie is.