Easy Web Search
Image default
Woning en Tuin

4 Basisvaardigheden die je moet beheersen voordat je uit huis gaat

Als je uit huis gaat en voor het eerst op jezelf gaat wonen, is het belangrijk enkele basisvaardigheden onder de knie te hebben. Dat jongeren tegenwoordig langer thuis blijven wonen is mogelijk te wijten aan de huidige huizenmarkt, de kosten van levensonderhoud en een hoog bedrag aan studieleningen. Maar het kan ook goed zijn dat langer thuis wonen voortkomt uit een gebrek aan elementaire levensvaardigheden, zoals geldbeheer en persoonlijke verzorging.

Als je van plan bent om binnenkort uit huis te gaan en op zoek bent naar informatie over wat je staat te wachten of waar je aan moet denken, zit je hier goed. In dit blog enkele van de meest elementaire vaardigheden die je moet weten voordat je op jezelf gaat wonen.

Uit huis? Hoe zit het met boodschappen doen en zelf koken?

Volgens de hiërarchie van behoeften moet je in staat zijn om aan de meest elementaire behoeften (voedsel en water) te voldoen om te overleve als je uit huis gaat. Je hoeft geen psycholoog te zijn om te weten dat je, om in die behoeften te voorzien, moet leren boodschappen doen. Gelukkig leven we in een tijdperk dat dit vrij eenvoudig maakt. Er zijn gratis apps voor kruidenierswinkels die je helpen lijstjes te maken, je geld te beheren en je kortingsbonnen op te slaan.

Geen tijd? Maak het je makkelijk!

Als je geen tijd hebt om boodschappen te doen, en je hebt een beetje extra geld om voor bezorging te betalen, zijn abonnementsdiensten op supermarkten een geweldige manier om tijd te besparen en de supermarkt tot bij jou aan de deur te brengen.

Als je voor het eerst op jezelf gaat wonen, zul je merken dat boodschappen doen het makkelijke deel is. Koken wordt de lastige taak als je weinig tijd hebt, maar zelfs als je maar een paar uur hebt en basis organisatorische vaardigheden, kun je proberen de maaltijd voor te bereiden.

Bedenk aan het begin of het eind van de week hoeveel maaltijden je de komende dagen nodig hebt en bereid ze van tevoren voor. Bewaar de bereide maaltijden in de koelkast in plastic bakjes of schalen en bakjes die geschikt zijn voor de magnetron. Op de dag dat je die maaltijd nodig hebt, hoef je hem alleen maar uit de koelkast te halen en op te warmen.

Schoonmaken en organisatie

Je had misschien gehoopt dat verhuizen naar je eigen huis het einde betekende van de gevreesde klusjeslijst. Helaas betekent een eigen huis dat je er alleen voor staat. Ook als het op schoonmaken en organiseren aankomt.

Er is geen geheim om het schoonmaken makkelijker of aangenamer te maken, maar je kunt het wel doenbaar maken. Als je er een punt van maakt om na het koken, na het gebruik van de badkamer of zelfs na gezellig avondje met vrienden en vriendinnen alles op te ruimen, zal het niet zo’n grote puinhoop zijn als wanneer je slechts tweewekelijks zou schoonmaken.

Als het tijd is om schoon te maken, doe dit dan kamer voor kamer en vergeet ook buiten niet als je een leefruimte buiten hebt.

Opgeruimd staat netjes

Een manier om je huis opgeruimder te maken is door een minimalistische levensstijl te volgen. Naast het wegwerken van rommel, kan het ook je financiën ten goede komen en zelfs je stressniveau verlagen. Als minimalisme echter niet jouw ding is en je het budget hebt om nieuwe meubels te kopen, kun je altijd meubels kopen die ook als opslagruimte kunnen dienen, zodat je een deel van de rondzwervende rommel in je huis kunt organiseren.