Easy Web Search
Image default
Banen en opleidingen

10 veelgemaakte fouten bij het inhuren van een IT-specialist

Het vinden van een cv van een eersteklas specialist is slechts de helft van de strijd, de tweede belangrijke helft is het correct opbouwen van relaties om de kandidaat niet af te schrikken en hem in uw bedrijf te lokken. In dit artikel wil ik 10 typische fouten die IT-recruiters maken in het wervingsproces met je delen: van het zoeken naar een kandidaat tot het invoeren van een project en het aanpassen in een team.

1) SLECHTE BRIEF

Het blijkt dat we niet op zoek zijn naar iemand die echt nodig is. Uiteindelijk zal er veel tijd worden verspild. In de regel wordt de sollicitatie op een vacature geschreven door het afdelingshoofd, de teamleider of de technisch directeur (in de taal van de HR-specialist, de “klant”). En hij heeft jouw hulp nodig. Maak een spiekbriefje voor hem. Als de vacature voor het eerst opengaat, zoek dan op trefwoorden naar gelijkaardige advertenties van andere bedrijven, schrijf regelmatig terugkerende verantwoordelijkheden op, voeg de nodige technologieën toe en geef deze aan je klant. De opdracht is weliswaar correct opgesteld, maar de door u geselecteerde kandidaten houden nog steeds niet van de klant. Haal volgens jou de juiste persoon binnen en voer het eerste gesprek met het afdelingshoofd. Blijft hij ontevreden, demonteer deze sollicitant dan “bij de botten” en breng wijzigingen aan in de opdracht. Het is veel gemakkelijker om door het voorbeeld van een specifieke persoon te spreken, het werkelijke niveau van de verwachtingen van uw klant wordt duidelijk.

2) DE MARKT IS NIET ZO GROOT

Neem de tijd om aanbevelingen en feedback over uw kandidaat te verzamelen van collega’s van concurrerende bedrijven of vertel hen dat hun werknemer naar sollicitatiegesprekken gaat. U wordt in natura bedankt.

3) DUIK

Wees niet beperkt tot een cv. Actief zijn op internet zal een ervaren IT-recruiter veel meer vertellen dan de zelfpresentatie van een kandidaat in een interview. Veel IT-specialisten schrijven op Medium of Habr, spreken op conferenties, hebben blogs en zijn actief op sociale netwerken (overigens zijn deze bronnen bijna de belangrijkste manier om op zoek te gaan naar IT-recruiters). Ja, je kunt misschien niet altijd een introverte ontwikkelaar op Facebook vinden, zijn bijnaam in de professionele gemeenschap achterhalen en zelfs begrijpen waarover hij schrijft, maar het is het proberen waard. Veel mensen staan ​​open voor communicatie en suggesties. Schrijf gewoon op een beleefde, vriendelijke manier over uzelf en een open houding. Minder ambtenarij;)

Als je op zoek bent naar een kandidaat voor een leidinggevende functie, dan zal 80% actief zijn op internet, informatie schrijven en herposten over nieuwe producten die worden gepresenteerd op Apple WWDC, Google I / O of Facebook F8. Als dit niet het geval is, is het waarschijnlijk het overwegen waard. De IT-wereld ontwikkelt zich snel en als de kandidaat niet hyperactief is, zal het resultaat van het werk hoogstwaarschijnlijk niet gerechtvaardigd zijn.

4) INTERVIEW MET EEN INTROVERT

Ik zal nooit een interview vergeten. Een coole programmeur kwam binnen, te oordelen naar zijn cv, bracht hem naar de vergaderruimte en begon een interview. Maar in plaats van een dialoog te voeren, keek de jongeman de hele tijd naar de vloer en beantwoordde al mijn vragen “ja / nee / misschien”. Na 10 minuten martelen, vroeg ik wat er aan de hand was? Er was een heel lief en eerlijk antwoord: “Ik ben verlegen.”

Als je ziet dat de dialoog niet doorgaat:

  • Bedenk of zo iemand geschikt is voor het team;
  • Geef een testopdracht voor “overklokken” zodat hij zich in een comfortabele omgeving voelt;
  • Voer uw eerste Skype-interview. Een kandidaat mag geen video opnemen;

Nodig een fulltime programmeur (klant) uit voor een gesprek. Het zal voor hen gemakkelijker zijn om een ​​gemeenschappelijke taal te vinden en het zal voor u gemakkelijker zijn om vragen te stellen.

5) CONTACTEER DE AANVRAGERS

Ontwikkelaars en andere IT-professionals proberen telefoontjes te vermijden. De ervaring leert dat de meest productieve communicatie verloopt via post en boodschappers.

6) SLECHTE VERKOOP

Om de kandidaat te interesseren, vergeet niet te vertellen over alle “goodies”, maak een rondleiding door het kantoor, stel de medewerkers voor, vertel over de mogelijkheden voor elke kandidaat. Geef hem het gevoel dat er een goed team en een gezellig kantoor op hem wachten. Stuur de kandidaat een corporate welkomstboek, waarin alle kenmerken en tradities van het bedrijf worden beschreven. Maak het zo kleurrijk en vriendelijk mogelijk.

7) GESPREK ALS GEVECHTSVELD

Een sollicitatiegesprek is geen plek waar je je gevoel van eigenwaarde kunt vergroten, je zelfrespect kunt uiten en een examen kunt afleggen voor alle 5 studiejaren. Probeer voorzichtig aan de IT-specialisten van uw bedrijf (vooral de klant) uit te leggen dat het de moeite waard is om meerdere vragen en een testopdracht te gebruiken om kennis te testen, anders kiest u voor altijd de juiste specialist.

8) UW KATTEN MOETEN GROEIEN

Veel IT-specialisten, die meer dan twee jaar in dezelfde functie hebben gewerkt, “burn-out” en verlaten gewoon het bedrijf. In dat geval kun je een promotie bespreken of doorstromen naar een geheel nieuwe functie. Bied bijvoorbeeld een ontwikkelaar aan om projectmanager of afdelingshoofd te worden. U moet er echter voor zorgen dat het management interessant voor hem is en dat hij klaar is voor actieve communicatie. Als de rol verkeerd wordt gekozen, is er geen weg terug: je verliest zowel de manager als de ontwikkelaar. Voor sommige programmeurs en ontwikkelaars is het wisselen van rollen niet zo belangrijk als het verhogen van de lonen. Soms is dit de enige manier om te motiveren.

9) OVER COOKIES EN KAYDARKS

Al honderd keer gesproken over een gratis rooster voor personeel, de verplichte tafeltennistafel en koekjes op kantoor; over de deelname van werknemers aan conferenties en de publicatie van hun artikelen, over de individuele selectie van het project; over sport, over cadeaus, waterpijpen op vrijdag en gezamenlijk extreem raften op de rivier en nog veel meer. Deze voorwaarden worden ons opgelegd door wereldwijde IT-bedrijven. We moeten deze trends volgen om een ​​comfortabele omgeving voor werk en communicatie te creëren. Dit zal de loyaliteit van medewerkers vergroten en het personeelsverloop in het bedrijf verminderen.

10) VERLATEN WERKNEMER

Er kwam een ​​nieuwe medewerker aan het werk en je vergat hem met vreugde. Meer dan de helft van de IT-specialisten zijn eerder gereserveerde mensen die problemen ondervinden bij het toetreden tot een nieuw team. Een nieuweling heeft uw aandacht en zorg nodig in de eerste weken van het werk, help hem zich aan te passen.

Laten we het samenvatten. Het belangrijkste is het comfort van de aanvrager. Vergeet dit niet, zorg voor uw katten en dan wordt de wervingsprocedure productief en snel. Succes!

global recruitment selection

https://www.globalrecruitment.info/