Easy Web Search
Image default
Gezondheid

Wat te doen bij Prikaccident

Een paar dagen geleden las ik een artikel over prikaccidenten. Het blijkt dat dit veel vaker voorkomt dan gedacht. En dat er vaak niet goed gehandeld wordt na een prikaccident. Veel mensen weten niet dat het schadelijk kan zijn om in contact te komen met lichaamsvloeistoffen van een ander. Men weet vaak wel dat via bloed, ziektes overgedragen kunnen worden. Maar dat dit ook kan met andere lichaamsvloeistoffen is vrij onbekend. In deze blog vertel ik je meer over wat te doen bij prikaccident.

Prikaccident wat te doen

Het is van belang om direct actie te ondernemen bij een prikaccident. Prikaccidenten kunnen in veel verschillende situaties voorkomen. Deze situaties komen vooral voor in het ziekenhuis of bij de huisarts, bijvoorbeeld bij het gebruik van naalden voor inentingen of hechtingen. Daarnaast kunnen dit soort situaties ook bij andere beroepen voorkomen. Denk aan de politie die in gevecht kan komen met en een verdachte, waarbij de verdachte begint te bijten. Of denk aan de schoonmaaksector die vaak in aanraking komt met lichaamsvloeistoffen van een ander of gebroken glas. 

Prikaccident wat u direct moet doen

Zoals hierboven verteld is het belangrijk om direct actie te ondernemen bij een prikincident. De eerste stap die genomen moet worden is het goed schoonmaken van de wond. Allereerst goed uitspoelen en vervolgens ontsmetten met een ontsmettend middel. Vervolgens kun je het beste contact opnemen met een specialist en de situatie uitleggen. De specialist zal helpen bij de juiste vervolgstappen. Denk aan een huisartsbezoek voor de juiste inentingen en geneesmiddelen. Ook kan de huisarts vaak op locatie langskomen. De specialist zal de situatie registreren, zodat er onderzoek gedaan kan worden naar het aantal prikindicenten en hoe dit het beste voorkomen kan worden.

 

https://www.prikincident.nl/