juli 24, 2021

Easy Web Search

Uw partner op het Nederlandse web

Easywebsearch

Wat is alarmopvolging en hoe werkt het?

Alarmopvolging is snelle en gedetailleerde communicatie tussen uw beveiligingssysteem en het centrale station van uw beveiligingsprovider. Uw alarmsysteem registreert een noodsituatie en stuurt een signaal naar de centrale meldkamer, waar de juiste autoriteiten op de hoogte worden gebracht en naar uw huis worden gestuurd.

De technische details kunnen voor elke beveiligingsprovider enigszins verschillen, maar de basisprincipes van alarmopvolging zijn vergelijkbaar in elk huisbeveiligingssysteem. Uw systeembesturingspaneel is het centrum van een netwerk van sensoren, waaronder raam- of deursensoren, bewegingsdetectoren, sabotagesensoren op de telefooncel of gespecialiseerde temperatuur-, overstromings- en rookdetectoren. Wanneer uw systeem is ingeschakeld en een van deze sensoren wordt geactiveerd, wordt er een signaal naar de meldkamer gestuurd, meestal via uw telefoonlijn, hoewel sommige alarmbewakingssystemen ook alternatieve of back-up transmissie-opties bieden.

Het eerste signaal dat door uw controlepaneel wordt verzonden, waarschuwt het bewakingspersoneel op het centrale station, dat zal bellen om u op de hoogte te stellen en te bevestigen of het een echt noodgeval is of een valse trigger. Als u niet reageert, neemt de alarmbewakingsdienst contact op met de juiste instantie om hulpverleners naar uw adres te sturen. Sommige beveiligingssystemen bieden extra functies, zoals onmiddellijke alarmen, die niet afhankelijk zijn van een bevestigingsoproep, of stille alarmen die indringers niet waarschuwen en hen de kans geven om het systeem uit te schakelen voordat het follow-up-signaal wordt verzonden.

Een rookmeldergebeurtenis zorgt er bijvoorbeeld voor dat de alarmbewakingsdienst contact opneemt met de brandweer, terwijl het signaal van een medische alarmcentrale wordt doorgestuurd naar ambulance of paramedische diensten.

Niet-gecontroleerde “lokale” alarmen bieden enkele belangrijke voordelen. Als je thuis bent, laat het alarmgeluid je weten dat er een probleem is en kun je de nodige maatregelen nemen. Het geluid kan zelfs sommige minder vastberaden indringers afschrikken, maar de meesten zullen het gewoon negeren en uw bedieningspaneel zo snel mogelijk uitschakelen. Veel noodsituaties zijn te ernstig om zelf af te handelen, vooral als u gehandicapt of anderszins arbeidsongeschikt bent; in de meeste gevallen wilt u zo snel mogelijk politie, brandweer of medische professionals ter plaatse.

De klok rond alarmopvolging is een essentiële functie die wordt aangeboden door de meeste aanbieders van thuisbeveiliging.

Wat gebeurt er als uw alarmsysteem afgaat als u niet thuis bent?

Als uw beveiligingsalarm afgaat wanneer u thuis bent, kan dit een onbeleefde (en soms irritante) wake-up call zijn, maar dat is het hele punt. Het alarm in uw huisbeveiligingssysteem is ontworpen om indringers af te schrikken, maar ook om bewoners te waarschuwen en de aandacht op uw huis te vestigen, of dat nu van buren, voorbijgangers of autoriteiten is. Systemen zullen ongeveer 5 tot 10 minuten klinken, afhankelijk van het systeem, voordat ze stoppen en automatisch opnieuw inschakelen. Als een sensor opnieuw wordt geactiveerd, klinkt de alarmsirene voor een volgende periode en dit zal voor onbepaalde tijd doorgaan.

Hoe er op een alarm wordt gereageerd, zal enigszins verschillen voor individuele beveiligingssystemen en of u een professioneel bewaakt of zelfbewaakt alarm hebt. Als u thuis bent wanneer uw alarm afgaat, is het gemakkelijk om de relevante mensen te laten weten of het een vals alarm is of niet en terug te gaan naar uw dag. Maar hoe zit het als je niet thuis of buiten de stad bent? Wat gebeurt er dan?

 

Als u geen alarmopvolging uitbesteedt of zelfbewaakt

Als u een zelfbewaakt of niet-bewaakt systeem heeft gekozen, zal het proces enigszins afwijken van het bovenstaande. Zodra de beveiligingssensoren zijn geactiveerd en het alarm klinkt, meldt het beveiligingssysteem vaak automatisch (door middel van een telefoontje) tot drie contacten die vooraf in het systeem zijn geladen. Wanneer een van de contactpersonen de oproep beantwoordt, zullen veel systemen een ‘alarmsirene’ laten klinken om de persoon te laten weten dat het beveiligingsalarm is geactiveerd. Die persoon kan dan zelf de woning controleren of een naaste buur of vriend waarschuwen om bij je thuis te komen kijken.

U kunt ook een zelfcontrolesysteem hebben, zoals MyAlarm via uw smartphone of mobiele apparaat. Hiermee kunt u uw alarmsysteem vanuit de palm van uw hand overzien en bedienen, wat betekent dat u op afstand een alarm kunt in- of uitschakelen of meldingen kunt ontvangen als het systeem wordt geactiveerd. Niet alle systemen zijn compatibel met opties zoals MyAlarm, dus spreek met uw plaatselijke beveiligingsprofessional om te zien of uw systeem geschikt is.