Easy Web Search
Image default
Bedrijven

Waarom het uitvoeren van een gebruikerstest een goed idee is

Een onderneming dient tegenwoordig een website te hebben en vaak zijn apps ook al noodzakelijk om klanten te werven. Als je eenmaal de stap hebt gezet om de website te maken en een eventuele app, dan is het van belang dat potentiële klanten dit gaan gebruiken. Vooraf is het dan bijvoorbeeld van belang om inzicht te krijgen in het aankoopgedrag van de klant, wat door een Customer Journey kan worden weergegeven. Dit laat goed zien waarom en wanneer klanten jouw producten gaan gebruiken. Wanneer ze dit gaan doen is het van belang om UX Research te doen, ook wel bekend onder de naam: gebruikerstest. Hiermee kun je ontdekken hoe mensen omgaan met jouw ontwikkelde website of app. In dit artikel leggen we uit waarom dit voordelen kan bieden voor jouw website.

Wat is het?

Voordat je gewoonweg aan de slag gaat met het ondervragen van mensen, is het van belang om te weten wat een gebruikerstest precies inhoudt. Je zult namelijk eerst je doelgroep in kaart moeten brengen, waarnaar je de Customer Journey in kaart brengt. Hierin laat je zien welke reis de klant aflegt, voordat zij tot aankoop overgaan. Een gebruikerstest, UX Research, komt vaak kijken in de pilot fase. Hierin onderzoek je wat potentiële klanten goed vinden, ze begrijpen hoe de website en app werkt en waar ze eventueel vast lopen. Hiermee kun je direct de proef op de som nemen en kijken of bepaalde features werken of niet.

Waarom uitvoeren?

Er zijn een aantal goede redenen om een gebruikerstest te doen. Stel je bent van plan om een webshop in te bouwen, maar je weet niet zeker of dit goed werkt dan is het uitvoeren van de gebruikerstest een goed idee. Doe dit bij de klanten die je met de Customer Journey in kaart hebt gebracht, zodat je kunt zien of de stijl en het ontwerp overkomt op de doelgroep.

Bij het UX Research observeer je dan potentiële klanten, waarbij je ontdekt wat er goed gaat tijdens het gebruiken van de website of app en wat er niet goed gaat. Het belangrijkste hiervan is ook om de ‘waarom’ te achterhalen. Waarom gaat het mis en waarom begrijpen de potentiële klanten het niet. Hierdoor krijg je diepere inzichten, waardoor je weet wat je nog zou kunnen aanpassen.

https://www.reveall.co/guides/ux-research