Easy Web Search
Image default
Zakelijk

Vier vloeren onder de loep

Bent u toe aan een nieuwe vloer? Dan is het goed om voor de koop te weten wat van bepaalde vloersoort de voor- en nadelen zijn. Wij zetten ze voor u op een rijtje:

Betonvloeren: geen vuil, wel scheuren

Het fijne van betonvloeren is dat deze bijna geen voegen heeft, waardoor ze ook niet vervuild raken of slijten. Geen kans op bacteriën dus. Verder ligt de prijs een stuk lager als u een groot oppervlak laat leggen. Door het toevoegen van een kleurstof, kan uw betonvloer een hippe look krijgen, of u laat er groeven in slepen en hij oogt als een tegelvloer. Betonvloeren passen prima in zowel landelijke als moderne interieurs, maar ze vergen wel regelmatig een onderhoudsbeurt. Bovendien kunnen ze na een tijdje gaan scheuren en volledig vlak zijn ze nooit.

PVC vloeren: bestendiger tegen een stootje dan tegen rubber

PVC vloeren, nauwelijks nog te onderscheiden van echt hout, zijn voorzien van een beschermende toplaag. Hierdoor zijn ze sterk en gaan ze erg lang mee. Door de vloer met regelmaat te stofzuigen of te dweilen, is deze makkelijk te onderhouden zonder reinigingsmiddelen. Vanwege de goede warmtegeleiding zijn PVC vloeren overigens zeer geschikt voor vloerverwarming. Ze zijn modieus, geluidsdempend en waterbestendig én ze laten zich makkelijk vervangen en verplaatsen. Deze vloersoort is echter niet goedkoop en kan niet zonder meer op een oude vloer gelegd worden. Ook kan bij langdurig contact met rubber verkleuring ontstaan.

Troffelvloeren: geduld wordt beloond

Troffelvloeren zijn ijzersterk, slijtvast, slipvast en kunnen veel verschillende soorten chemicaliën doorstaan. Ze kunnen – net als PVC vloeren – uitstekend gecombineerd worden met vloerverwarming. Toch heeft een troffelvloer tevens mindere kanten. Het laten leggen ervan kost namelijk met ongeveer vijf dagen, relatief veel tijd. Geadviseerd wordt om dit door een vakman te laten doen. Wat zowel een voor- als nadeel kan zijn, is de industriële uitstraling, door de grind- of kwartskorrels die in de vloer zijn verwerkt.

Gietvloeren: waterdicht, maar gevoelig voor krassen

In bijna geen enkele ruimte misstaat een gietvloer. Deze vergt weinig onderhoud, gezien de naadloze structuur. Ook combineren ze perfect met vloerverwarming, ogen ze modern en zijn ze waterdicht. Handig is trouwens dat gietvloeren bovenop bestaande vloeren gegoten kunnen worden. Dit neemt echter wel vier of vijf dagen in beslag. Achteraf egaliseren, is niet nodig. Gunstig zijn de vele toepassingsmogelijkheden. Hoewel het een redelijk stevige vloersoort betreft, kunnen er wel scheuren en krassen in ontstaan als een krasbestendige toplaag ontbreekt, en er bestaat kans op verkleuring. Gietvloeren ogen snel vies en vuiligheid blijft er makkelijk op liggen. Kies tot slot liever voor een duurdere variant, waarvoor doorgaans beter materiaal gebruikt wordt.