Easy Web Search
Image default
Woning en Tuin

Verwarming met elektriciteit: Infraroodverwarmingen in een Tiny House

In veel tiny houses wordt infraroodverwarming gebruikt vanwege de aangename warmte, de lage aanschafkosten en de energiezuinigheid. Maar betaalt het zich echt terug? We zullen de voor- en nadelen van het gebruik van infraroodverwarming in een minihuisje belichten.

 

Hoe werkt infraroodverwarming?

Een infraroodverwarmingssysteem verschilt sterk van conventionele verwarmingssystemen in de manier waarop het werkt. Het verwarmt de ruimtelucht niet, maar zendt warmte uit in de vorm van elektromagnetische straling. Deze straling wordt geabsorbeerd door alle muren, mensen en objecten in de ruimte, opgeslagen en later weer vrijgelaten. Zo verspreidt de infraroodstraling zich door de hele ruimte en zorgt voor een gelijkmatige temperatuur.

De voordelen van infraroodverwarming in Tiny House
Vooral in de Kleine Huizen is verwarming een onderwerp dat altijd veel gebruikers bezighoudt. Het moet immers zo milieuvriendelijk, goedkoop en aangenaam mogelijk zijn. We kijken nu naar de voordelen van infraroodverwarming.

Voordeel #1: Aangename en doelgerichte verwarming

Een voordeel van infraroodverwarming is dat de warmte bijzonder aangenaam is. Infrarood licht wordt als zeer aangenaam ervaren op de huid en voelt ongeveer hetzelfde aan als zonlicht. Omdat de verwarming de lucht in de kamer niet verwarmt, is er, in tegenstelling tot andere soorten verwarming, geen sprake van onaangename tocht. De verwarming creëert zo een gezond ruimteklimaat zonder de lucht uit te drogen.

Een infraroodverwarming heeft ook maar een korte doorlooptijd en werkt zeer efficiënt. Het kan dus alleen worden gebruikt wanneer het nodig is. Zodra een aangename temperatuur wordt bereikt, kan deze weer worden uitgeschakeld, omdat alle omliggende oppervlakken en lichamen de warmte langdurig opslaan en afgeven. Dit maakt met name de infraroodverwarming in een Tiny House eenvoudiger te regelen dan andere warmtebronnen en biedt optimaal gebruikscomfort. Lees hier meer over verwarming in een tiny house.

Nadeel #1: Alleen voorwaardelijk winstgevend
Zoals bij de meeste elektrische verwarmingstoestellen zijn de exploitatiekosten van een infraroodverwarmingstoestel over het algemeen hoger dan die van de concurrenten. Uiteraard speelt ook het betreffende elektriciteitstarief een doorslaggevende rol. In veel gevallen presteren de infraroodradiatoren echter niet bijzonder goed in termen van prijs. Vooral bij slecht geïsoleerde huizen kan het onder bepaalde omstandigheden gebeuren dat de exploitatiekosten vrij hoog zijn.

Meestal ziet dit er anders uit bij een Tiny House in de gemeente Lisse. Omdat de ruimte kleiner is en infraroodverwarmingen relatief snel warmte produceren, hoeven de radiatoren meestal niet zo lang in bedrijf te zijn. Vooral als je vaak onderweg bent, heeft het weinig zin om het hele appartement toch warm te houden. Hoewel de verwarming in de meeste huizen niet geschikt is als enige verwarming, kan ze in een Tiny House al rendabel zijn, omdat ze kan scoren met de gerichte verwarming van kleine ruimtes.

Nadeel #2: Elektrosmog en het milieu

Elektrosmog is een niet te verwaarlozen onderwerp in Tiny Houses

: Omdat de leefruimte beperkt is, blijven gebruikers meestal dichter bij de emitterende apparaten. Uit de praktijk is gebleken dat er vaak grote verschillen bestaan in elektromagnetische compatibiliteit tussen fabrikanten van infraroodverwarmingstoestellen.

Bij de aanschaf van een infraroodverwarming is het daarom belangrijk dat de stralingsbelasting zo laag mogelijk wordt gehouden. Ten minste één aanwijzing is te vinden in het IGEF-certificaat van het International Fund for the Development of Electroclean Technology bi