Easy Web Search
Image default
Eten en drinken

Thuis een wijnproeverij organiseren

Het organiseren van een wijnproeverij is een leuke manier om meer te leren over de verschillende wijnsoorten. Leer nieuwe wijnen kennen en ontdek misschien je nieuwe favoriete wijn. Met onderstaande stappenplan maak je de wijnproeverij gegarandeerd tot een succes.

 

Stap 1: kies een thema

Om structuur te geven aan de proeverij is het handig om een thema te kiezen voor de wijnen. Kies bijvoorbeeld alleen wijnen uit een bepaald land, zoals Spanje of Italië. Of ga voor de verschillende wijnen van een specifiek merk, zoals La Sirena of Sendero Royal. Ook kun je een twist geven aan de proeverij door iedereen blind te laten proeven.

Stap 2: wijnselectie

Wanneer het thema bepaald is, kunnen de wijnen gekozen worden. Bepaal hoeveel wijnen je nodig hebt, meestal zijn 5-7 verschillende wijnen genoeg voor een kleine groep mensen. Varieer hierbij met rode, rosé en witte wijnen en denk ook na over de volgorde. Beginnen met een mousserende wijn geeft een leuke feestelijke touch. Begin altijd met lichtere wijnen en eindig met de vollere wijnen.

Stap 3: notities of scorekaarten

Als je het echt professioneel wil aanpakken, kun je scorekaarten of notities toevoegen. Er kunnen per wijn notities gemaakt worden en scores gegeven worden. Bij het maken van de scorekaart kun je zelf de waardes kiezen, waar de wijnen op beoordeeld worden. Op het einde van de avond kunnen de scores opgeteld worden en kan de ultieme wijn gekozen worden.

Stap 4: Juiste glazen en benodigdheden

Zorg voor voldoende glazen en verschillende vormen. Rode wijnen kunnen beter geschonken worden in brede glazen, om de aroma’s meer tot hun recht te laten komen. Witte wijnen worden in iets smallere glazen geschonken om de frisheid te benadrukken. Ook kan een spuugbak nuttig zijn, wanneer je veel wijnen gaat proeven.

Stap 5: versnaperingen

Bij heerlijke wijnen horen ook heerlijke hapjes. Kies hapjes die goed passen bij de wijnen die je serveert. Heb je gekozen voor een Spaans thema? Ga dan ook voor Spaanse hapjes zoals verschillende tapas. Eenvoudige kazen en brood kunnen ook een goede aanvulling zijn en neutraliseren de smaken tussen de verschillende wijnen door.

Stap 6: beginnen maar

Nodig vrienden en familie uit die geïnteresseerd zijn in wijn voor de wijnproeverij. Geniet van het proeven en ontdekken van nieuwe wijnen en maak er samen een leuke avond van. Het delen van de ervaring met vrienden en familie maakt de proeverij alleen maar leuker.