Easy Web Search
Image default
Eten en drinken

Superfoods

Superfoods: wat zijn dat?

De kranten koppen het tegenwoordig steeds vaker en ook leest u er steeds meer over in het nieuws: superfoods. Maar wat zijn dat nu precies en waarom worden het superfoods genoemd? Zoals de naam al aangeeft zijn superfoods voedingsmiddelen die extra goed voor u zijn. Nu moet u niet denken dat u alleen deze producten zou mogen of moeten eten voor uw gezondheid. Dergelijke voedingsmiddelen zijn vooral bedoeld om uw gezondheid een extra boost te geven en u een duwtje in de goede richting te geven. U zou het kunnen zien als een natuurlijke aanvulling op uw huidige eetpatroon, een soort van voedingssupplement. Alleen zijn dit geen pillen, maar natuurlijke producten die rijk zijn aan bijvoorbeeld vitamines, mineralen of antioxidanten. Antioxidanten zijn stofjes die u beschermen tegen de schadelijke invloed van bijvoorbeeld UV straling. Het helpt het verouderingsproces van het lichaam te vertragen. Superfoods staan steeds meer in de belangstelling doordat er tegenwoordig steeds meer aandacht is voor gezond eten en voor het effect van voedsel op uw gezondheid en uw geest. Er is dan ook veel discussie over het effect van superfoods en of alle gezondheidseffecten die geclaimd worden wel waar zijn. Er wordt nu ook veel onderzoek verricht naar de effecten van deze superfoods, om wetenschappelijk aan te tonen wat wel en niet werkt voor uw gezondheid en in welke mate precies. Als we kijken naar de voorstanders van het gebruik van superfoods, dan claimen zij dat ze goed zijn voor zeer veel dingen. Zo wordt bijvoorbeeld gezegd dat ze kunnen helpen bij het verminderen van allerlei vage klachten. Hierbij kunt u denken aan vermoeidheid, hoofdpijn, last van uw spijsverteringskanaal, weinig energie of een doffe huid. Mensen die superfoods nuttigen, claimen dat zij zich energieker en uitgerust voelen. Dit is wetenschappelijk nog niet voor honderd procent aangetoond, maar het zou natuurlijk prettig zijn als u zich beter zou voelen door het eten van een aantal voedingsmiddelen. Bepaal voor u zelf of u het waard vind om u zich te verdiepen in superfoods en om hier geld aan uit te geven. Over het algemeen betaalt u voor superfoods wel wat meer dan voor ‘gewone’ voedingsmiddelen. Al zult u hieronder zien dat een aantal heel standaard etenswaren ook tot de superfoods gerekend kunnen worden!

Diverse soorten superfoods

Zoals hierboven beschreven staat, zijn het etenswaren met verhoudingsgewijs een hoog percentage aan mineralen, vitamines of antioxidanten. Ze dragen bij aan een gezond lichaam en een goede gezondheid. U zou kunnen zeggen dat superfoods een soort van categorie voedingsmiddelen is, waar steeds weer nieuwe producten aan toegevoegd worden. Hieronder kunt u een overzicht vinden van de meest bekende superfoods, wat dit precies zijn en waar u ze voor zou kunnen gebruiken.

  • Gojibessen: deze besjes komen uit China en zien er een beetje uit als cranberries. U kunt ze op dezelfde manier eten, door ze bijvoorbeeld door een salade te doen of door uw yoghurt te mengen. Er wordt beweerd dat ze goed zijn voor uw humeur, kunnen helpen bij afvallen en goed zijn voor uw lever en nieren.
  • Chiazaad: dit ziet er uit als kleine zwarte zaadjes. U kunt het gebruiken door de yoghurt, als een soort muesli, of als knapperige topping op uw sapje of smoothie. Tevens heeft chiazaad de eigenschap dat het veel vocht kan opnemen, op het internet kunt u recepten vinden hoe u er puddinkjes van kunt maken. Er wordt beweerd dat het zaad goed is voor uw spijsvertering en de opbouw van spieren en het zou tevens helpen bij het normaliseren van uw bloedsuikerspiegel.
  • Tarwegras: dit wordt gemaakt door tarwegrasscheuten uit te persen. U kunt het vers kopen, maar het wordt meestal verkocht in poedervorm. Dit kunt u dan aanlengen met water tot een shotje of het toevoegen aan uw sap of smoothie. Er wordt gezegd dat er zeer veel vitamines en mineralen in een kleine hoeveelheid poeder zitten.
  • Pompoenzaad: de pitjes uit een pompoen zijn erg goed voor u. Deze kunt u gewoon in de supermarkt kopen of natuurlijk zelf uit een pompoen peuteren. Er wordt ook olie van gemaakt, wat u kunt toevoegen aan uw salade of soep.
  • Boerenkool: ja, u leest het goed. Ook de meest Hollandse kost staat bekend als superfood. Boerenkool is een grote hype in bijvoorbeeld Amerika, waar ze er geen stamppot van maken maar het bijvoorbeeld als een soort spinazie wokken of verwerken in groene smoothies.

Waar u ze kunt kopen?

Doordat superfoods meer in de schijnwerpers komen te staan, zijn ze ook op steeds meer plaatsen verkrijgbaar. Vroeger moest u voor een portie chiazaad per se naar de natuurvoedingswinkel, tegenwoordig verkopen grote supermarktketens als Jumbo en Albert Heijn ook diverse soorten superfoods. Als u graag een biologische variant wilt, zult u vaak nog wel naar de natuurvoedingswinkel moeten gaan. Ook via het internet kunt u superfoods aanschaffen, kijk bijvoorbeeld eens op de website www.superfoodstore.nl. Hier heeft u ruime keuze uit allerlei producten, veelal gedroogd of in poedervorm. Verse producten als boerenkool kunt u natuurlijk gewoon in de supermarkt of op de markt aanschaffen. Deze website heeft als voordeel dat ze uitgebreide informatie geven per voedingsmiddel over de herkomst, het gebruik en welke gezonde eigenschappen het product precies bevat. Zo kunt u zelf eenvoudig een uitgebalanceerd dieet samenstellen. Neem dus vooral een kijkje op superfoodstore.nl op internet als u op zoek bent naar een gezondere leefstijl die niet alleen goed is voor uw lichaam maar ook voor uw geest.

http://superfoodstore.nl/