Easy Web Search
Image default
Dienstverlening

Post-Affaire Trauma – Hoe kom je er weer uit?

Wat is meer pijnlijk dan te weten komen dat je partner een affaire had? Het is het trauma die deze kennis volgt. Het trauma kan net zo intensief zijn als die waaronder soldaten lijden wanneer ze terug komen uit militaire dienst, een schok door de dood van een geliefde, of de schok van een ongeluk. De post-affaire trauma kan een echte beproeving zijn en kan hel op aarde creëren voor de persoon die eronder lijdt.

Wat gebeurt er tijdens een post-affaire trauma? Het bedrog door je partner kan in jouw ogen gigantische proporties aannemen. Je bent gevuld met zelfmedelijden omdat je het slachtoffer van een affaire bent. Je kunt dingen niet in de juiste perspectief zien. Natuurlijk ben je erg kwaad op de partner die je bedrogen heeft, en het is moeilijk om op een normale manier met hun om te gaan.

De post-affaire trauma zal een serie van gedachtes generen die van het analyseren van de oorzaken van de affaire, tot het bestraffen van de partner die je bedrogen heeft, en wanneer mogelijk ook zijn liefje, gaan. Je kunt je afvragen of de minnaar of minnares van je partner attractiever is dan jij, en of deze factor de affaire heeft veroorzaakt. Je kunt ook fantaseren over je partner in de armen van zijn/haar vlam. Je kunt zelfs inbeelden hoe je partner gepassioneerd met hun vlam vrijt.

Natuurlijk zijn zulke dominerende gedachtes wanneer je in de greep bent van de post-affaire trauma niet behulpzaam en zullen je alleen verder demoraliseren. Mocht je de relatie met je partner willen opbreken, wat een extreme stap is die alleen in uitzonderlijke situaties ondernomen moet worden, dan moet je het scheidingsproces beginnen. Omdat het scheidingsproces op zichzelf al heel pijnlijk is, zul je je nog meer gekweld voelen. Maar als je van je partner houdt, dan wil je het weer met ze goedmaken, vooral wanneer je partner spijt heeft en om vergiffenis vraagt. Maar de morbide gedachtes die je achtervolgen stellen je niet in staat om te werken aan verzoening, zelfs wanneer je het graag wilt.

Een gezonde manier om met post-affaire trauma om te gaan is om een tijdje alleen te zijn en op jezelf te reflecteren. Neem een notitieboek en pen mee en schrijf je gedachtes op. Je kunt dan bij ze stilstaan en beoordelen hoe rationeel de gedachtes zijn. Streep gedachtes die irrationeel overkomen door. Met een therapeut praten, met of zonder je partner, is ook een goede manier om met de pijn om te gaan, en hoe je weer voorwaarts kunt gaan na het bedrog.

Psycholoog en relatietherapie in Apeldoorn

https://www.depsycholoog.nl/apeldoorn/